Pokličite nas 070 221 221

Ulica Goce Delčeva 1, Ljubljana

IDEJE ZA JEDILNIK – ZIMA

Tradicionalna kitajska medicina zagovarja lokalno in sezonsko prehranjevanje. 

Življenje v sozvočju z naravnimi cikli. 

 

Za zimski čas se torej svetuje več kuhane hrane, ki topli telo. Tradicionalna kitajska medicina verjame, da je treba našo prehrano prilagoditi tako, da se osredotočimo na obogatitev yina in podrejanje jangu, kar pomeni, da moramo

uživati ustrezne maščobe in visoko beljakovinsko hrano. 

Hrana, ki krepi delovanje ledvic je: 

  • stročnice: črni fižol, ledvični fižol, fižol adzuki in čičerika, 
  • meso: kostne juhe, govedina, gosje meso, račje meso, zajčje meso, piščanec, jagnjetina, piščanec, 
  • oreščki in semena: orehi, kostanj, črna sezamova semena, alge,
  • glive,
  • zelenjava: poganjki (kalčki), por, brstični ohrovt, brokoli, ohrovt, kodrolistni ohrovt, redkev, buče, krompir, korenje, peteršilj, zelena, pesa …
  • sadje: kuhano ali pečeno lahko uživate vso sadje, surovo je priporočljivo uživati samo jabolka, 
  • mlečni izdelki in jajca: priporoča se uživanje masla in gheeja, manj se priporoča uživanje drugih mlečnih izdelkov; priporoča se uživanje jajc (najprimernejša so račja in gosja).

ZAJTRK

 

Pozimi je zelo pomembno, da uživamo tople zajtrke. S tem dovedemo telesu toploto in ga zaščitimo pred zunanjim hladnim vremenom.

 

  1. Ovsena kaša s cimetom      
  2. Omleta s špinačo in parmezanom     
  3. Prosena kaša      
  4. Polenta z jabolki      
  5. Omleta s porom (ali cvetačo, zeljem, …)      
  6. Narastek s sadjem      

Jabolčni zavitek 

KOSILO

 

Za kosila se priporoča krepčilne juhe in enolončnice.

   

  1. Fižolova juha s krompirjem      
  2. Matevž in kislo zelje/kisla repa      
  3. Jota (s kislim zeljem/kislo repo)      
  4. Zelenjavna mineštra (poudarek na koreninski zelenjavi in stročnicah)      
  5. Prebranec      
  6. Pasulj      
  7. Enolončnice (koreninska zelenjava, stročnice)      
  8. Boranja  
  9. Ajdova kaša s čičeriko   
  10. Polpeti (čičerika)   
  11. Fižol z lečo   
  12. Zapečena čičerika   
  13. Bučna juha s fižolom   
  14. Bograč   
  15. Sarma

VEČERJA 

 

Za večerjo so priporočljive zelenjavne juhe. 

 

Priporočljivo je uživanje toplih napitkov, predvsem čajev. Primerne so vse vrste zeliščnih čajev in črni čaj.