Pokličite nas 070 221 221

Ulica Goce Delčeva 1, Ljubljana

IDEJE ZA JEDILNIK – JESEN

Jesen je že potrkala na naša vrata. Narava ponuja obilje, ki ga je potrebno prenesti na domače krožnike. 

 

Po tradicionalni kitajski medicini je jesen čas bele barve in ostrega okusa. 

Najlažje ugotovimo, kaj je potrebno jeseni uživati, če imamo možnost pogledati na lasten vrt in v gozdove. 

Narava nam v vsakem letnem času pripravi hrano, ki je najprimernejša za to obdobje. Jesen je torej čas, ko na jedilnike stopi glavnata zelenjava, gomoljnata zelenjave, oreški, gobe, sadje.Je čas pobiranja pridelka, ki ga lahko skladiščimo tudi za zimo, ko je hrane zunaj manj. 

Zelenjava, ki je primerna za uživanje je: bela redkev,

brokoli, brstični ohrovt, zimska buča, čebula, kapre, koleraba, koriander, koromač, pastinak, por, repa, šalotka, taro, vodna kreša, zelje.

 

Priporočljivo je uživanje vsega sezonskega sadja: jabolka,

hruške, nashi, slive, kutine, nešplje, šipek, grozdje. Jesen je zelo bogata tudi z oreški in semeni, kot so kostanj, orehi, lešniki, konopljina semena, lanena semena, sončnična semena, bučna semena.

 

Pomembno je uživati tudi gobe (vendar z veliko mero

previdnosti pri nabiranju, če niste vešči slednjega).

ZAJTRK

 

Pomembno je, da dan začnete s toplim obrokom, saj je zunaj že hladno. 

  1. OVSENA KAŠA: ovsene kosmiče dodajte toplemu

mleku ali rastlinskemu napitku dodajte poljubno sadje (priporočamo slive ali jabolka) in poljubna semena (priporočamo konopljina semena) in oreške (zdrobljene lešnike). Ovseno kašo lahko nadomestite s kvinojo. 

 

2  PALAČINKE (različne moke ali ovseni kosmiči) v kombinaciji s sadnimi marmeladami.

 

3 UMEŠANA JAJCA Z JURČKI

 

4 CARSKI PRAŽENEC Z ROZINAMI

 

5 AJDOV NARASTEK

 

6 AJDOV KRUH Z OREHI IN NAMAZ SKUTA Z MLETIMI BUČNIMI SEMENI in BUČNIM OLJEM (kruh poljubno menjate, pri namazu tudi lahko uporabljate domišljijo lanena semena, sončnična semena).

 

7 LEŠNIKOV KOLAČ

KOSILO

 

1 NJOKI S PIŠČANČJIM MESOM V KREMNI GOBOVI OMAKI

 

2 PANIRANE MARELE

 

3 MUSAKA S KISLIM ZELJEM

 

4 AJDOVA KAŠA Z JURČKI IN KOSTANJI

 

5 PEČENO KISLO ZELJE S PRILOGO

 

6 JEČMENOVA KAŠA Z BUČO IN JURČKI

 

7 OHROVTOVI ZAVITKI

 

8 ZELENJAVNE OMAKE (dušen ohrovt, brokoli, zelje,

rdeče zelje, kodrolistni ohrovt ali kitajsko zelje).

 

9 GOBOVA JUHA Z AJDOVIMI ŽGANCI

 

10 TELEČJA OBARA

VEČERJA

 

Za večerjo so priporočljive zelenjavne juhe. 

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.