MOKSIBUSTIJA

Moksibustija je metoda tradicionalne kitajske medicine, ki se je na Kitajskem razvila v enakem obdobju kot akupunktura. Temelji na načelu telesne energije qi, ki potuje po meridianih. Moksibustija pomaga izboljšati pretok po meridianih, kadar je ta oviran, zaradi vdora mraza, vlage ali drugih dejavnikov. 

 

Moksibustija je zelo zanimiva in enostavna zdravilna ali preventivna metoda, ki jo lahko skoraj vsak izvaja sam. Pri moksibustiji s tlečo cigaro iz zelišča divjega pelina ogrevamo določene akupunkturne oz. akupresurne točke. Toplota prodira skozi kožo in sprošča tkivo, učinek pa je podoben kakor pri zdravljenju z akupunkturo. 


Po tradicionalni kitajski farmakopediji ima ta rastlina izrazite yang lastnosti: je grenka in topla. Učinek moksibustije: odpira meridiane, uravnava in izboljša kroženje qija in krvi, odvaja mraz in vlago iz telesa, greje maternico, ustavlja bolečine, krepi organizem in zelo pomaga pri preventivi (kronična utrujenost, kronične bolezni, slabši imunski sistem, zmrzljivosti, boleče menstruacije ...).

NAVODILA ZA IZVAJANJE MOKSIBUSTIJE DOMA

Pri moksibustiji je najbolj pomembno vedeti, da se z mokso (tlečo palčko) nikoli ne smemo dotikati kože! Akupunkturne točke na telesu samo ogrevamo, pri tem nas koža ne sme peči. Sicer je metoda enostavna.

 

Palčko – mokso ogrejemo na plamenu ognja in toploto iz nje usmerimo na izbrano zdravilno

točko na telesu. Pomembno je vedeti, da se moksibustije ne uporablja, kadar so prisotni simptomi vročine v telesu (žeja, potenje, rdeč obraz, nemir, rdeč jezik, temno rumen urin, zapeka, hiter pulz…). 

 

Moksanje naj traja od 15 do 30 minut, glede na navodila zdravnika tradicionalne kitajske medicine. 


Vsaka še tako »nedolžna« terapija ima učinke na telo, zato je pomembno, da se pred izvajanjem katere koli terapije posvetujemo s strokovnjakom. Moksibustija se je zaradi enostavnosti izvajanja terapije razširila v splošno uporabo, kjer jo svetujejo kozmetičarke, maserji in drugi, ki za izvajanje terapije niso ustrezno usposobljeni. Pomembno je, da se pred izvajanjem moksibustije posvetujete z zdravnikom tradicionalne kitajske medicine, ki vam bo predpisal točke ogrevanja in dolžino ter pogostost ogrevanja.


info@hisatkm.si
 070 221 221