ŽELODEC

V prebavnem sistemu ima želodec glavno vlogo v drugi fazi prebave (prva faza poteka v ustih, žvečenje). 

 

Želodec je votli mišični organ, ki s prebavnimi encimi in želodčno kislino pomaga pri prebavi hrane. 

 

Želodec je parni organ vranice. Poleg prebave hrane (enako kot v zahodni medicini) 

ima nalogo prebave čustev in misli. 

Element želodca je zemlja. 

Tako kot je delo matere narave (zemlje), da neguje vsa živa bitja, je želodec tisti, ki »hrani« vse ostale organe, da lahko opravljajo svoje delo. Naloga vranice in želodca je, da iz hrane, ki jo zaužijemo izvleče snovi za energijo qi in kri in jo pošlje po telesu. Boljši kot je izvleček, boljše je delovanje celotnega teles

KAJ VSE LAHKO KAŽE NA TEŽAVE Z ŽELODCEM?

Krvavitev dlesni ali slab zadah.

Šibke in nerazvite mišice, pogosti krči v mišicah.

Hrepenenje po sladkem.

Nenehna zaskrbljenost, brez prave podlage.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Po tradicionalni kitajski medicini težava z želodcem navadno pomeni oslabljen vranični qi. 

Oslabljen vranični jin:

Ostra bolečina.

Oslabljen vranični jang in oslabljena kri:

Krči v želodcu.

Občutek teže v želodcu.

Vzrok je navadno zunanji (mraz, hladno vreme).

Oslabljen vranični jang:

Topa bolečina, občutek teže v želodcu.

Napihnjenost, počasna prebava.

Blato ni konstantno, menjuje se mehko in trdo blato.

Občutek pekoče bolečine po hranjenju, zgaga.

Oslabljen jetrni jin in vranični jang:

Občutek pekoče bolečine ni v povezavi s hrano, zgaga.

Vzrok preobremenjenost, stres. 

ŽIVILA ZA PODPORO ŽELODCU

Na splošno vranico in želodec podpirajo živila, ki so rumene ali oranžne barve in imajo sladko delovanje na telo. To so muškatna buča, hokaido buča, korenje, koleraba, krompir, sladki krompir, rumena paprika, rumeni paradižnik, žitarice, stročnice, različni oreščki in semena, večina sadja.

 

Vsa zgoraj našteta živila je potrebno uživati kuhana in vsaj na sobni temperaturi. Surova hrana za želodec predstavlja dodatno obremenitev, saj mora hrano najprej segreti na temperaturo telesa. 

 

Kadar je oslabljen jetrni jin ali vranični jin se je potrebno izogibati kavi, čokoladi, alkoholu in čiliju.

IDEJE ZA JEDILNIK - POZNA POMLAD

NASVETI

Poiščite nekaj kar vas sprošča.

Uživajte večinoma kuhane ali tople jedi in pijače.

Večerjo si najkasneje privoščite ob 19h zvečer.

Masaža celotnega predela trebuha v smeri urinega kazalca. Predel pod popkom spustite. Lahko se

tudi uležete na teniško žogico in se vrtite po njej. 

 

Masaža naj traja 5 minut.Pritisk in stimulacija točk okrog popka. Širina prsta navzgor, levo, navzdol in desno.

Pritisnite in držite 10-20 sekund.

 

V primeru oslabljenega vraničnega janga se lahko izvaja moksibustija, na področju pod popkom.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. 


info@hisatkm.si
 070 221 221