ASTMA

Astma ali naduha je kronična bolezen dihal. 

Stalno vnetje dihalnih kanalov (bronhijev) vpliva na pretok zraka v pljuča in iz njih ter s tem povzroča oteženo dihanje. 

 

Ko alergeni ali zgolj iritatorji pridejo v stik z vnetimi bronhiji, se ti zaradi prekomerne imunske reakcije še bolj zožijo, stisnejo 

in s tem močno otežijo dihanje. Če sindrom napreduje, pride do astmatičnega napada. 

Izločanje sluzi na stenah bronhijev se močno poveča, dihanje je skoraj nemogoče. 

 

Astma sodi med obstruktivne pljučne bolezni in je med kroničnimi pljučnimi boleznimi najpogostejša, saj prizadene 15-17 % ljudi. Zdravila za astmo ni, da se pa blažiti simptome ter ob spremembi načina življenja živeti normalno življenje.


SIMPTOMI

Simptomi astme so sopenje, kašelj, piskanje, kratka sapa, hitro, plitvo dihanje, stiskanje v prsnem košu, bolečine pri dihanju.

Glavni simptom je sopenje zaradi motenosti dihalnih kanalov. Lahko je prisoten tudi kašelj, z izmečkom (sluz) ali brez. Simptomi se kažejo zelo neredno in jih po navadi sprožijo alergeni oz. drugi iritatorji. V hujših primerih so simptomi močnejši ponoči in ob zbujanju. Pri starejših astmo velikokrat spremlja refluks želočne kisline. 

 

Drugi znaki astme so sopenje, hlastanje za znakom, daljše izdihovanje kot vdihovanje, vsrkavanje tkiva med rebri in nad grodnico ter ključnicama, pretirano napihovanje prsnega koša in bronhijev (s stetoskopom se sliši kot sopenje). 

 

Med hudim napadom astme se koža obarva modro, bolnik čuti bolečino v prsnem košu, sapnik mu stisne in zato ne more dihati, nakar lahko tudi izgubi zavest. Med napadi pa nekateri bolniki tudi ne kažejo nobenih znakov.

Natančen razlog za povečanje simptomov astme ponoči, znan kot "nočna astma", ni medicinsko dokazan, vendar je verjetno posledica kombinacije dejavnikov. V bronhialne poti vstopa hladnejši zrak. V zraku je povečana koncentracija alergenov, kot je cvetni prah, telo je izpostavljeno pršicam in prhljaju hišnih ljubljenčkov v postelji. Ležeči položaj spanja otežuje dihanje.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Kroničnih bolezni se po tradicionalni kitajski medicini ne da pozdraviti, lahko pa se olajša simptomatiko bolezni. Enako je pri astmi. 

 

Študije so pokazale, da je zdravljenje simptomov astme z akupunkturo in zeliščnimi prehranskimi dopolnili uspešno. 

 

Predvideva se 10-14 terapij akupunkture en krat tedensko. Bolj natančno oceno lahko podamo po diagnostičnem pregledu. 

DIAGNOSTIČNI PREGLED

KAJ LAHKO NAREDITE SAMI?

Ne kadite (izogibajte se cigaretnemu dimu), izogibajte se močnim kemičnim parfumom, čistilom ipd., držite prah in plesen pod nadzorom (odstranite stare preproge in vse druge tkanine, ki bi lahko imele pršice), obvladujte stres (dosledna praksa sproščanja), pijte tople tekočine (čaj in topla voda z medom in limono ohranjata dihalne poti vlažne in odprte, hkrati pa zagotavljata lastnosti za krepitev imunskega sistema), poskrbite za reden urnik spanja, poskrbite za redne obroke.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221