DIAGNOSTIČNI PREGLED

Pri tradicionalni kitajski medicini je najpomembnejši diagnostični pregled, saj je pravilno postavljena diagnoza izhodišče za uspešno zdravljenje izvora bolezni. 

 

Med postavljanjem diagnoze zdravnik tradicionalne kitajske medicine ugotavlja razmerje med jinom in jangom ter njuno (ne)ravnovesje tako v celotnem telesu kot tudi v posameznih polnih organih. Na primer: svetla in svetleča se polt kaže na presežek janga, medtem ko temna in brez leska na presežek jina. Glasen in razumljiv glas indicira presežek janga, tih in nejasen glas pa jina. Živahen, močan, hiter pulz presežek janga, globok, šibek, počasen pa presežek jina. 

 

Diagnostični pregled po TKM temelji na štirih pristopih: 

1. opazovanje,

2. poslušanje in vonjanje,

3. spraševanje

4. palpacija


Zdravnik tradicionalne kitajske medicine si za vsak pregled vzame veliko časa in se vam temeljito posveti. Najprej popiše vaše popolno in podrobno zdravstveno zgodovino vključno z boleznimi v družini, zato pred obiskom razmislite tako o svojih predhodnih zdravstvenih stanjih in zdravljenjih kot o zdravstveni zgodovini svojih sorodnikov. Nato se osredotoči na vaše vsakodnevne navade, splošno počutje, odzivanje na zunanje dražljaje in druge kazalnike vašega psihofizičnega stanja, ki zdravniku tradicionalne kitajske medicine dajo veliko informacij, potrebnih za diagnozo, zato je pomembno, da na vprašanja odgovarjate kar se da točno in iskreno. Prav tako pa na vprašanja v zvezi s prebavo, spanjem, potenjem, bolečinami, telesno toploto ali mrazenjem, menstruacijo in izcedki, emocionalnim stanjem idr. Zdravnik vsako disharmonijo v telesu (slabše počutje, utrujenost, mrzle okončine, spremenjeno blato, spremenjena menstruacija itn.) obravnava kot začetek obolenja. Zato je prednost diagnostike tradicionalne kitajske medicine prav v zgodnjem odkrivanju bolezni. 

 

Opazili boste, da zdravnik tradicionalne kitajske medicine veliko pozornosti posveti tudi pregledu vašega jezika in merjenju srčnega utripa vzdolž obeh zapestij. Za izkušenega zdravnika tradicionalne kitajske medicine sta namreč jezik in pulz ključna pokazatelja disharmonije v delovanju notranjih organov, stanju krvi in qija ali prisotnosti zunanjih patogenih faktorjev v telesu (veter, mraz, vročina, vlaga…). Na podlagi takega pregleda zdravnik tradicionalne kitajske medicine pridobi vse ‘znake in simptome’, jih poveže ter postavi diagnozo oziroma ugotovi, kakšen je ‘vzorec’ bolezni. Simptomov ne obravnava kot posamezne izolirane pojave, temveč kot del splošnega, večjega neravnovesja v telesu, kar pripomore k bolj učinkoviti in celostni odpravi vzroka težav. Zato ni nenavadno, da pacientoma s podobno zdravstveno težavo, na primer glavobolom, postavi popolnoma drugačni diagnozi. Po ugotovitvi stanja in postavitvi diagnoze zdravnik za vas naredi individualni načrt zdravljenja z eno ali več metodami TKM, lahko pa vas napoti tudi na dodatne preiskave k specialistom zahodne medicine.  


Opazovanje

Zdravnik tradicionalne kitajske medicine se stranki posveti že ob samem prihodu v prostor. Drža, hoja, splošna energija, ki jo posameznik oddaja opisujejo naše psihično in fizično stanje. Podrobneje to stanje opiše naš obraz – barva, kakovost kože, sijaj in barva polti, izgled ustnic, podočnjaki, nohti in lasje, oči, ušesa. Zelo pomemben pa je za postavitev diagnoze pregled posameznikovega jezika - oblika in barva jezika, tekstura, vlažnost, barva obloge. 


Palpacija

Pulz zdravnik tradicionalne kitajske medicine tipa na treh točkah na obeh rokah in na treh globinah. Tipanje pulza poteka na obeh notranjih delih zapestij na treh ravneh. Pulz se ocenjuje glede na globino, hitrost, moč, obliko in ritem. Palpacija zajema tudi morebitni pregled telesa posameznika – bezgavke, hrbtenica, predel trebuha, pregled poškodovanih tkiv in mišic itn.


Spraševanje

V intervjuju zdravnika tradicionalne kitajske medicine

zanima osnovni problem zaradi katerega je posameznik prišel.

Bolezenska zgodovina posameznika in družinske bolezni. Vsakodnevne težave, ki se pojavljajo – splošna utrujenost, občutki mrazenja ali toplote, nemirnost, zbujanje ob določenih urah, težave, ki se redno, vsakodnevno pojavljajo – npr. določen okus v ustih zjutraj ipd. Pomembni vidiki po katerih vedno vpraša so tudi prebava, kakšno je blato in kako redno poteka iztrebljanje, spanje –koliko ur, kdaj se posameznik odpravi spat, koliko krat se zbudi in ali gre na vodo, potek menstrualnega cikla.


Poslušanje in vonjanje

Zvoki in vonj, ki jih posameznik oddaja so prav tako pokazatelji

posameznikovega stanja ravnovesja. Pri poslušanju se zdravnik tradicionalne kitajske medicine osredotoča na glas (močan, šibek, normalen), način govora, dihanje, hropenje, kašelj … Pri vonjavah na splošni vonj posameznika – zadah, vonj znojenja …, poleg vonjav, ki

jih lahko zdravnik tradicionalne kitajske medicine zazna s svojimi čutili, pa posameznika povpraša tudi po spremembah vonjav posameznikov izcedkov – urin, blato, menstruacija, beli tok ipd.


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221