PREHRANA

Prehranjevanje večine starodavnih kultur je temeljilo na žitaricah in zelenjavi, prav tako tudi tradicija kitajske kuhinje. 

 

Tradicionalna kitajska medicina predlaga, da v prehrani uporabimo 40-60% zelenjave in sadja, 20-40% žitaric in 10-20% stročnic, mlečnih izdelkov, mesa in oreščkov. Priporočljivo je jesti sezonsko in lokalno. Pomembno je, da ne uživamo pred pripravljene hrane in da kupujemo kvalitetne surovine za pripravo obrokov. 

Filozofijo tradicionalne kitajske medicine so skozi stoletja združili s kozmološkimi razlagami jina in janga ter teorijo petih stanj. Slednja je postala osnova za razlago tradicionalne kitajske medicine, in sicer povezava med glasovi, okusi, barvami, transformacijami, energijami, stranmi neba, letnimi časi, polnimi organi, votlimi organi, čutili, tkivi, čustvi, telesnimi tekočinami in pulzom. 


Pomembno pri prehranjevanju je priprava hrana. Vranica ima nalogo, da iz zaužite hrane izloči snovi, ki krepijo energijo qi in kri. V primeru vranice, ki ni v ravnovesju je priporočljivo, da se pripravi čim več toplih obrokov v obliki juh in omak. Vranica za svoje delovanje hrano segreje ali ohladi na človeško temperaturo, zato porablja dodatno energijo. Vranici v neravnovesju s toplim obrokom olajšamo delo in prihranimo energijo. 


PRAVILA PREHRANJEVANJA

Za vse, tudi tiste z vranico v ravnovesju pa veljajo pravila prehranjevanja: 

 

dobro prežvečiti hrano, saj se prebava prične že v ustih, 

vzemite si čas za hranjenje, 

izogibajte se veliki količine hladne in mrzle hrane in pijače, 

uporaba začimb bo pomagala pri hitrejši prebavi. 

ENERGETSKI VPLIV HRANE

Na zahodu hrano razčlenjujemo glede na vsebnost proteinov, maščob, vitaminov itd. TKM pa hrano ločuje glede na energetski vpliv temperature hrane na telo – mrzla, hladna, nevtralna, topla in vroča hrana. Energija mrzle in hladne hrana potuje po notranjem in spodnjem delu telesa in hladi zgornje in zunanje dele telesa. Energija tople in vroče hrane pa potuje navzdol in navzven po telesu ter nas greje od znotraj navzven. Ko se prvič srečamo s tako razlago hrane, se nam zdi komplicirana, ampak je v samem bistvu enostavna in jo v sami kuhinji pogosto nezavedno tudi uporabljamo. Pozimi jemo več juh, enolončnic, mesa, hrane, ki nas greje, medtem ko se poleti več krat poslužujemo solate, ki hladi. V grški kuhinji meso, ki greje (jagnjetina) kombinirajo z jogurtom in kumaro (thatziki) ipd.

PRIPRAVA HRANE

Tudi priprava hrane vpliva na energetski vpliv hrane na telo. 

Surova hrana deluje mrzlo, poparjena hrana hladno ali nevtralno, hrana, ki med pripravo vre nevtralno, dušena in popečena toplo, ocvrta vroče, najbolj vroče pa na telo deluje hrana pečena v pečici, na žaru ali v ponvi. Na kratko, daljši in počasnejši kot je čas priprave hrane, bolj vroč energetski učinek ima na telo. 


OKUSI IN BARVA HRANE

Po tradicionalni kitajski medicini so za energetski vpliv na telo pomembni tudi okusi in barva posamezne hrane. Vsak okus je povezan z enim od petih elementov in vpliva na dva organa. Kisel okus pripada elementu lesa in vstopa v sistem jeter in žolčnika, grenak ognju in vstopa v sistem srca in tankega črevesa, sladek zemlji in vstopa v sistem vranice in želodca, oster kovini in vstopa v sistem pljuč in debelega črevesja, slan okus pa pripada elementu vode in vstopa v ledvica in mehur. Okus hrane se ocenjuje glede na naravni okus hrane in ne okus, ki ga pridobimo z uporabo začimb.

KAKO DELUJEJO POSAMEZNA ŽIVILA?

Na spodnjih povezavah najdete sezname živil in kako deluje posamezno na telo. V primeru, da vam zdravnik tradicionalne kitajske medicine ni svetoval ali odsvetoval določenega živila, potem je potrebno uživati vse. 

V primeru svetovanih oz. odsvetovanih živil s strani zdravnika tradicionalne kitajske medicine, pa se držite svetovanih navodil. Za dodatna vprašanja pa smo seveda vedno na voljo.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221