BOLEČINE V HRBTENICI

Tradicionalna kitajska medicina obravnava človeka psihofizično. Vzroki bolezni so lahko notranji, zunanji ali pa mehanski. Pri poškodbah hrbtenice največkrat govorimo o mehanskih poškodbah, ki so posledica prisilne drže ali nesreče. 

 

Bolečina v hrbtenici je v zahodnem svetu čedalje bolj pogosta. Razlog tiči v tem, da je zahodna družba preveč sedeča. To ni naravni položaj človeka za počivanje. Naravni položaj, v katerem človek počiva je počep na celih podplatih. To lahko predvsem vidimo v t.i. manj razvitih družbah in pri otrocih. Pri odraščajočemu otroku je več krat zaznati položaj počepa, ki ga z leti, zaradi posnemanja staršev (v zahodnih družbah) izgubi. V počepu je hrbtenica ravna, brez posebne pozornosti. Medtem ko se nam v sedečem položaju krivi. Da ohranjamo ravno hrbtenico v sedečem položaju, 

moramo biti ves čas pozorni na ramena, medtem ko je v počepu to naravno. 

In seveda v sedečem položaju začnemo slej ko prej kriviti hrbtenico. 


Človek se je v preteklosti veliko bolj gibal kot v sedanjosti. Otroke se že v vrtcih (zadnjih letih) pripravlja na vstop v šolo in pretežno dopoldansko sedenje. Premalo je gibanja in krepitve notranje trebušne mišice. Opušča se plezanje po drevesih, preskoki potoka ali drugih ovir, visenje na drogovih za stepanje preprog itn. 

 

Otrokom se v času razvoja organizira veliko aktivnosti, ki sicer res razvijajo posamezne talente (glasba, šport, jeziki), ne pa tudi normalnega razvoja telesa. Mogoče bo komu čudno, saj je med talenti napisan šport. Tudi usmerjen šport je težava za razvoj posameznika. Športno treniranje je prehitro specifično usmerjeno in se razvijajo samo mišice in gibi določeni za specifični šport. 

 

Seveda so pomembni tudi ostali talenti - glasbeni, jezikovni. Pomembno je le da najdemo ravnovesje, kjer bo imel otrok čas za spontano igro in s tem normalen telesni razvoj.


Kaj narediti v primeru, ko je do poškodbe hrbtenice že prišlo? 

Pomembno je vedeti, da se z diagnozami lumbalgija (bolečina v predelu ledvene hrbtenice), dorzalgija (bolečina v hrbtu), lumboishialgija (išias - bolečina v ledvenem delu hrbtenice, ki se širi v eno ali obe nogi), mialgija (bolečina v mišicah) da živeti. Glede na intenziteto in pogostost bolečine je potrebno predvideti preventivno in kurativno zdravljenje.  

 

Bistveno pri bolečinah v hrbtu je, da telo spravite v položaj, ko boste lahko izvajali zgolj preventivo. Torej, če so bolečine hude, je potrebno najprej sanirati le te. Tradicionalna kitajska medicina bolečine v križu zdravi s tuina masažo, ventuzami in akupunkturo. Pri posebej težkih primerih lahko tudi z zeliščnimi prehranskimi dopolnili.  Pri hudih bolečinah so terapije potrebne vsak dan, nekje srednja bolečina 2x tedensko, normalna bolečina 1x tedensko. Kako pogosta bo terapija določi zdravnik tradicionalne kitajske medicine na diagnostičnem pregledu. 

Pogostost je odvisna tudi od tega, kako stara je poškodba. Prej kot posameznik pride, lažje je zdraviti bolečino v hrbtu. 

 

Pomembno je vedeti, da se v prvih terapijah bolečina lahko celo poslabša, nato pa gre stanje na boljše.  Preventivno se svetuje izvajanje terapije akupunkture, tuina masaže in ventuz en krat mesečno. Poleg terapij je priporočljivo izvajanje vaj za krepitev notranje trebušne mišice. Najbolj uspešno se notranja trebušna mišica krepi s pilatesom ali jogo. Pomembno pa je, da si poiščete izkušenega vaditelja, saj se npr. v primeru posedenega vretenca L4-L5 in L5-S1 ne svetuje vaj, kjer se posameznik rotira v pasu. Izkušen in predvsem izobražen vaditelj pilatesa ali joge mora vedeti, katere vaje so primerne za koga. Poleg tega, je potrebna previdnost pri dvigovanju bremen, redno gibanje, razgibavanje med delovnikom in reakcija vsakič, ko začutite, da se je bolečina vrnila. 

 

V primeru, da vam ob bolečini odpovejo noge in izgubite kontrolo nad blatom in urinom je potrebno takoj poklicati dežurno zdravstveno pomoč.


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.    

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221