BOLEZEN ŠČITNICE

Najpogostejša bolezen ščitnice je avtoimuna bolezen ščitnice. 

V 80% je preddispozicija za bolezen genetskega izvora, pri preostalih 20% pa k razvoju bolezni prispevajo ženski spol, obdobje rodnosti žensk, stres, stranski učinki določenih zdravil in prevelike količine joda. Ravno prevelik vnos joda je pogost razlog za obolenje med nosečnostjo, saj svetovana vitaminska prehranska dopolnila vsebujejo jod.

Dodatni sprožilec, ki lahko izzove obolenje je kajenje. 

HIPERTIROIDIZEM

Obstaja hipertiroidizem, za katerega je značilna prekomerna funkcija ščitnične žleze. Tipični simptomi hipertiroidizma vključujejo visok krvni tlak, hiter srčni utrip, povečano potenje, tremor, živčnost, povečan apetit z izgubo telesne mase, drisko in/ali pogosto gibanje črevesja. 

HIPOTIROIDIZEM

Za hipotiroidizem, na drugi strani, je značilna nezadostna funkcija ščitnične žleze. Tipični simptomi vključujejo oster glas, počasen govor, zabuhel obraz,vnetje vek, občutek mrazu, zaprtje, povečanje telesne mase, suha koža in lasje ter depresija.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) obravnava hipertiroidizem in hipotiroidizem kot neravnovesje med jinom in jangom. Pri obeh stanjih zdravnik TKM zdravi z akupunkturo, zeliščno terapijo in prehrano, kar uravnoteži delovanje jina in janga. 

 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je hipertiroidizem in hipotiroidizem uvrstila na seznam bolezni, ki so učinkovito zdravljene z akupunkturo. 

 

Po tradicionalni kitajski medicini se težave s ščitnico, za katere je značilna prekomerna funkcija ščitnične žleze povezujejo z oslabljenim jetrnim jinom, medtem ko se težave z nezadostno funkcijo ščitnične žleze povezujejo z oslabljenim vraničnim jangom. 

NASVETI

1. Redni obroki

Pomembno je redno vnašati hrano v telo, saj vranica iz zaužite hrane izvleče osnovo za ustvarjanje qija, ki je ključnega pomena za vitalno življenje. V primeru nerednih obrokov se osnova za qi jemlje iz zalog telesa, kar sčasoma povzroči pretirano delovanje vraničnega janga, le ta pa vpliva na ledvični jang. 

 

Najbolj je vranica aktivna v jutranjem času med 7:00 in 11:00, zato je pomemben kvaliteten in reden zajtrk.

2. Izogibajte se hladni in surovi hrani 

 

Vranica ima kot omenjeno funkcijo, da iz hrane izvleče snovi za ustvarjanje energije qi. V primeru, da v telo vnesemo mrzlo hrano, mora vranica hrano najprej segreti na temperaturo telesa (za kar porablja qi), da lahko to hrano potem predela. Enako je s surovo hrano, telo potrebuje več časa in energije, da jo lahko predela. 

Z uživanjem kuhane in tople hrane vranico razbremenimo. Vnos hladne in surove hrane pri zdravem človeku ni problem, bolnemu pa predstavlja nepotrebno porabo energije qi. 

3. Ohranjajte telo toplo, ravno tako predel ledvic 

 

Pri težavah s ščitnico telesu pogosto primanjkuje tople energije jang. S tem, da ohranjamo telo toplo, ga razbremenimo, da se samo segreva in porablja energijo qi za segrevanje telesa, namesto, da bi ga uporabil za zdravljenje obolelega predela. 

4. Ustrezen počitek

 

Oseba, ki je stalno v pogonu (jang) in ne poskrbi za primerno obnovitev (jin) telesa, le tega pripelje do točke, ko ni več sposobno obnove janga. Reakcija telesa je bolezen, kar je zadnje opozorilo za umiritev. 

 

Pomembno je, da si privoščimo dovolj spanja (8 ur), počitek, ko čutimo utrujenost in nekaj za svojo dušo (meditacijo, qigong, joga, pilates, poslušanje glasbe – umirjeno dejavnost, brez prevelike potrebe uporabe možganov). 

5. Gibanje, rekreacija 

 

Pomemben je tudi vidik gibanja. V evolucijskem razvoju se je človek vedno gibal več kot danes (zahodne družbe). Trenutno je večina delovnih mest v »prisilnih držah« (sedenje, ponavljajoči gibi, prisilni gibi, ki niso blizu našemu evolucijskemu razvoju), zato je potrebno poskrbeti za rekreacijo. 

 

Rekreacije je odvisna od posameznika, lahko je tek, fitnes, skupinske vadbe … Kar koli posamezniku paše. 

 

Pomembno je samo to, da je v nekem ravnovesju – da ni pretirano. Npr. veliko ljudi, ki so zaradi stresnih delovnih mest izčrpani, zvečer opravi težek trening. V tem primeru bi bila bolj primerna npr. vadba pilatesa, saj je človek cel dan porabljal energijo in si jo s tako vadbo obnovi.

6. Jod, tirozin, selen, beljakovine 

 

Jod: Pomembno je imeti prehrano dovolj bogato z jodom. Ne preveč in ne premalo. Načeloma Slovenija spada meddržave, kjer je v prehrani dovolj joda. Naraven način pridobitve joda je preko alg. 

 

Tirozin je aminokislina, ki v kombinaciji z jodom poskrbi za izdelavo ščitničnega hormona tiroksina. Nahaja se v mesu purana, sezamovih semenih, leči, stročnicah, jogurtu, mandljih, avokadu, bučnih semenih. 

 

Selen je mineral, ki se bori s prostimi radikali in pomaga pri pravilnem delovanje imunskega sistema. Živila, ki vsebujejo selen: piščanec, losos, morski sadeži, pivski kvas, brazilski oreščki, mlečni izdelki, čebula, česen, por, melasa. 

 

Beljakovine so primarna sestava naših žlez. Pomemben je vnos beljakovin pri vsakem obroku (živalskega ali rastlinskega izvora).

7. Sončna svetloba 

 

Sončna svetloba spodbuja delovanje črevesne žleze, ki pozitivno vpliva na celoten endokrin sistem, vključno s ščitnico. 

8. Kvalitetna hrana 

 

Pomembna je kvaliteta vnesene hrane. Pesticidi dodatno obremenjujejo telo, zato če je le možno vnašajte ekološko pridelano hrano. Po diagnostičnem pregledu boste dobili seznam hrane, ki se priporoča in seznam hrane, ki se je ne sme uživati v primeru obolenja ščitnice.

Pomembno je, da v času obolenja začnemo poslušati telo. Kljub temu, da je večina ljudi z boleznijo ščitnice takih, da so v stalnem pogonu, je potrebno malo ustaviti življenje.

 

Hipnih rešitev za bolezen ščitnice ni. S spremembo življenjskega sloga je to mogoče. Seveda je potrebno iti korak za korakom. Več pa vam zdravnik tradicionalne kitajske medicine razloži med samim diagnostičnim pregledom.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.


info@hisatkm.si
 070 221 221