DEMENCA

Demenca (iz latinščine dementia; blaznost, norost) je degenerativna bolezen možganov. 

 

Povzročajo jo spremembe na možganskih celicah. Najpogostejši simptomi, ki kažejo na razvoj bolezni so  motnje spomina, orientacije, mišljenja, prepoznavanja, razumevanja, izražanja, presoje, logičnih umskih sposobnosti. 

Vzrok za nastanek demence še ni odkrit, se pa možnost obolenja zvišuje s starostjo. 

 

Bolezen se razvija več let in je neozdravljiva. Začetni znaki demence so komaj opazni, medtem ko oseba z napredno obliko bolezni potrebuje stalni nadzor in pomoč. Po podatkih Spominčice in eDemence je v Sloveniji obolelih več kot 32 tisoč oseb oziroma vsaka peta oseba v starosti nad 65 let in vsaka tretja oseba v starosti nad 80 let. 

 

Poznamo več vrst demenc: Alzheimerjeva bolezen, demenca z Lewyjevimi telesci, vaskularna demenca in frontotemporalna demenca.


ALZHEIMERJEVA BOLEZEN

60% vseh bolnikov z demenco ima Alzheimerjevo bolezen. Navadno se pojavi po 65 letu, s skoraj neopaznimi motnjami nedavnih dogodkov, težavami z zbranostjo, slabšo časovno in krajevno orientacijo, ki nato prerastejo v resnejše težave s spominom, halucinacijami itd. do nebogljenosti bolnika in odvisnosti od okolice. 

DEMENCA Z LEWYJEVIMI TELESCI

Drugi najpogostejši vzrok demence je demenca z Lewyjevimi telesci. Bolezen je kombinacija simptomov Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Začetni simptomi so lahko enaki Alzheimerjevi bolezni ali Parkinsonovi – tresenje, upočasnjenost gibov in mišljenja, povečan mišični tonus, manj izrazita obrazna mimika. Običajno se zgodaj pojavijo prividi in/ali prisluhu, značilni so padci in spreminjanje razpoloženja. 

VASKULARNA DEMENCA

Vaskularna demenca je posledica številni zaporednih kapi v malih in srednje velikih možganskih žilah. 

FRONTOTEMPORALNA DEMENCA 

Pri frontotemporalni demenci gre za propadanje čelnega in sečnega režnja. Prvi znaki so spremembe osebnosti in socialnih veščin, začne se z npr. neprimernimi šalami, ki se stopnjujejo v kopičenje stvari, krajo, ponavljajoče branje iste knjige in na koncu skrajna vedenja, ki So lahko tudi nevarna – izstop iz vozečega avtomobila. Pojavi se neustrezno spolno vedenje, spremenijo se prehranske navade. Prvi znaki bolezni so lahko motnje govora, zanemarjenja zunanjega izgleda in osebne higiene, težave z izražanjem, branjem …


TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA 

Demenca je bolezen, s katero se spopadajo tudi zdravniki tradicionalne kitajske medicine.

Zdravljenje bolezni po tradicionalni kitajske medicini vključuje pridobitev ustrezne diagnoze oz. vzorca neravnovesja. Ta vzorec je znotraj posameznika, temelji na splošnem stanju bolnika in je podlaga za sestavo ustreznega zdravljenja.


Vzorci, ki prispevajo k razvoju demence so: šibkost ledvičnega qija, šibkost vraničnega qija, šibkost ledvičnega jina, šibkost jetrnega jina in/ali stagnacija krvi.

Pri zdravljenju oz. preprečevanju nastanka bolezni sta dve različni poti kurativa in preventiva. 

 

Tradicionalna kitajska medicina temelji na preventivi, ki je pomembna za to, da ali preprečimo nastanek bolezni ali pa

razvoj bolezni omilimo in upočasnimo. Zelo pomembna je prehrana, na katero bi morali gledati skozi celotno življenje in ne samo, ko se približuje starost, ki je značilna, v tem primeru, za razvoj bolezni. Za zmanjšanje tveganja za razvoj demence in boljši spomin je potrebno v prehrano uvajati: 

polnozrnate žitarice, stročnice, ribe, morske rake, morske školjke, pšenične in druge kalčke, oreščke, zlasti orehe, črn sezam, bučna semena, jajca, sir, mleko, jagnjetino, perutnino, prehranski kvas, pivski kvas.


To so živila bogata s koristnimi beljakovinami in vitaminom B, ki je ključnega pomena za optimalno funkcijo možganov. Pomembno je, da vsak dan zaužijete tudi sadje in rahlo pokuhano zelenjavo. 

 

Po tradicionalni kitajski medicini je ledvični qi esenca, ki s staranjem upada. Močan upad se pojavi po obdobju menopavze, ki jo po tradicionalni kitajski medicini doživljajo tako moški (okrog 56. leta) kot ženske (okrog 49. leta). 

 

Hrana, ki krepi ledvični qi je hrana črne barve (semena črnega sezama, šitaki, alge mungusi) in/ali slanega okusa, kot so morski sadeži. 

V prehrano na Kitajskem vključujejo tudi zelišča, ki so pomembna za delovanje telesa. V primeru preventive in kurative pri demenci sta najpomembnejši zelišči ginkgo (Ginkgo biloba) in in ginseng (Panax ginseng). 

 

Poleg prehrane in zelišč se svetuje še akupunktura. Obstajajo dokazi, da akupunktura poveča delovanje nevrotransmiterjev v možganih in lahko spodbudi regeneracijo živcev. Spodbuja kroženje krvi v možgane in izboljša spomin in koncentracijo. Pomemben vidik je tudi, da oseba ohranja zanimanje za življenje, v smislu skrbi za vnuke, sledenje njihovemu izobraževanju, imeti hobi, socialno življenje, aktivirati možgane z branjem,

reševanjem križank in drugih zapletenk in ugank. Pomembno je trenirati možgane in jih zaposlovati.


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.  

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221