DEPRESIJA 

V decembru so družbena omrežja preplavile slike srečnih ljudi v objemu družine in prijateljev, obložene in okrašene mize, smrekice, darila. Sreča in veselje sta preplavila vso družbo. 

 

Pa je temu res tako? 

 

Mar ni družba pozabila na posameznike, ki so osamljeni, brez prijateljev in družine, bolni … 

Za njih je praznični december vse prej kot veselje in sreča. V tem obdobju se občutki osamljenosti, nemoči okrepijo

Depresija je stanje duševne potrtosti. Razpoloženjska motnja, ki vpliva na posameznikovo psihično in fizično stanje. Je bolezen, ki resno ovira vsakodnevno delovanje obolelega. Pogostejše se razvije pri ljudeh, ki so doživeli travno v otroštvu – fizična ali psihična zloraba, izgubo ljubljene osebe ali izgubo telesne funkcije – invalidnost. Pogosteje za depresijo zbolijo ženske (potlačena čustva). V času nosečnosti in prve mesece po porodu so, zaradi oslabljenega ledvičnega qija v fazi večjega tveganja.


SIMPTOMI

Simptomi depresije se razlikujejo. Najpogostejši so: izguba energije, volje do življenja, interesa, oseba izgubi motivacijo, ambicije, preplavijo jo občutki žalosti, krivde.

Pojavi se pretirana samokritičnost, težave s koncentracijo, apatičnost. Hujše oblike depresije lahko vodijo tudi v samodestruktivne misli, samomor. Osebe z

depresijo pogosto zanemarijo zunanji izgled in osebno higieno. Nagnjene so k joku ali so nezmožne joka, značilni so nenadni izbruhi jeze, povečan ali oslabljen apetiti, nespečnost ali preveč spanja (predvsem podnevi), kronična utrujenost, bolečine v mišicah in/ali sklepih, brezizrazni obraz.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina zagovarja individualni in celosti pristop pri zdravljenju depresije. 

 

Najpogosteje je razlog obolenja oslabljen ledvični qi. Ledvični qi je življenjska esenca, ki je delno pridobljena v otroštvu in delno podedovana ter je zasnova vsakega zarodka. Za ledvični qi se uporablja tudi izraz duša telesa. Povezan je s spominom, motivacijo, ambicijo in življenjsko energijo. 

 

V primeru, da je oslabljen ledvični jin in se posledično razvije presežek nezdrave vročine se pojavijo simptomi žalosti, depresivnih občutkov, zapiranja vase. V primeru oslabljenega ledvičnega janga in s tem razvitega nezdravega mraza pa prihaja do bolečin v prsih, bruhanja, vrtoglavic, slabega apetita, diareje, občutka cmoka v grlu. 

Oslabljen ledvični qi povzroči zastoj pretočnosti qija in s tem stagnacijo, predvsem na čustvenem področju. Najpogostejše se razvijeta čustvi strahu in jeze. Na oslabljenost ledvičnega qi poleg notranjih (že naštetih) dejavnikov vplivajo tudi zunanji dejavniki, predvsem mraz. Zato je v obdobju nižjih temperatur več ljudi, ki imajo težave z depresijo, medtem ko se poleti število obolelih za depresijo zmanjša.


Tradicionalna kitajska medicina depresijo zdravi celostno. Najpogostejša terapija je kombinacija akupunkture in zeliščne medicine. Na začetku je potrebnih 8 do 10 obiskov en krat tedensko, nato na daljše časovno obdobje. 

 

V času depresije se svetuje uživanje ingverjevega poparka ali čaja, gretje telesa in zadrževanje na

toplih mestih. Doma lahko izvajate tudi moksibustijo, in sicer je potrebno ogrevati kožo na področju popka. In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. 


info@hisatkm.si
 070 221 221