DOJENJE

V zadnjih desetletjih se povečuje zavedanje koristi dojenja in pomena materinega mleka za dojenčka. 

 

Materino mleko je najboljši vir hrane in hranilnih snovi za dojenčke vsaj do šestega meseca starosti. Vedno je popolne temperature in je lahko prebavljivo, poleg tega se sestava mleka sčasoma spreminja, da zadovolji spreminjajoče se

potrebe rastočega otroka. Materino mleko pospešuje razvoj možganov in zmanjšuje tveganje za nastanek alergijske reakcije. Vsebuje tudi veliko protiteles, ki lahko dvignejo otrokovo imunost in zmanjšajo možnosti za razvoj okužbe. Dojenčki, ki so izključno dojeni, navadno nimajo prebavnih težav in redko trpijo zaradi zaprtja. Dodatne vode ne potrebujejo. Ker se prebavni organi dojenčkov še razvijajo, je potrebno hrano vnašati počasi, začenši ne prej kot pri 6 mesecih starosti.


Redko kdo se pri dojenju posveti počutju matere v prvem mesecu. Dojenje se namreč opisuje kot ena najlepših izkušenj, povezavo med materjo in otrokom. Vendar pa so začetki težki. Dokler se bradavice ne utrdijo, je dojenje za mamo boleče in posledično naporno. Vendar mine, in sledi obdobje, ki ga vsi opisujejo – torej neopisljiva povezanost in odvisnost otroka od matere. 

 

Po tradicionalni kitajski medicini je priporočljivo dojiti vsaj do 6 meseca, vendar pa je optimalno dojenje do 2. leta starosti (lahko tudi dlje). V prvinskih socialnih družbah dojenje traja tudi do 7. leta. Vsekakor pa prilagodite trajanje dojenja glede na svoje in otrokove potrebe. 


TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

PREHRANA

Po tradicionalni kitajski medicini je materina prebava po porodu nekoliko oslabljena. Priporoča se uživanje juh in enolončnic. Pijte veliko tekočine. Uživajte lokalno, sezonsko in po možnosti ekološko pridelano hrano. Izogibajte se pretirano začinjeni hrani (predvsem pekoči), ocvrtim jedem. 


Živila za boljšo laktacijo in lažje okrevanje po porodu: juha (goveja, piščančja, jagnječja, ribja, kostna juha; lahko uživate tudi zelenjavne juhe, vendar so juhe z mesom boljše za krepitev ledvične energije), meso (jagnjetina, govedina, piščanec, ribe), jajca (kokošja, račja, gosja, prepeličja), zelenjava (sezonska), sadje (sezonsko), žitarice (priporočljivo je uživanje ječmenovega zdroba, ajdove kaše, prosene kaše, polente, pšeničnega ali pirinega zdroba), stročnice (vse vrste), tekočina (pomembno je, da zaužijete dovolj tekočine; zelo hranljivo za telo je, če žižole, goji jagode in borovnice prelijte s toplo vodo in to uživate preko dneva, lahko uživate tudi čaje, pomembno je, da je čim več tople tekočine).


V poporodnem času se ni potrebno izogibati nobenemu sklopu živil (razen seveda alkoholu). Lahko uživate tudi kisla živila! Ne obremenjujte se z “nesmisli”, ki krožijo v naši kulturi, čemu vse se je potrebno izogibati, saj si boste s tem nakopala še več stresa. 

BOLEZENSKI ZAPLETI

ZAMAŠENI MLEČNI VODI

Navadno je zamašen posamezni mlečni vod. Zaradi tega, na mestu zamašitve nastaja občutek toplote, bolečine, lahko se pojavi grudica.

MASTITIS

Mastitis je akutna okužba, ki jo navadno spremlja vročina. Kot pridruženi simptomi se pojavljajo še mrzlica, bolečine v telesu, utrujenost, lahko tudi gnojni izcedek. 


KOLIKE

Kolike so trebušni krči, ki se pojavijo pri dojenčku. Pri kolikih pomaga masaža trebuščka dojenčka. Mama naj prežveči čajno žličko semen kumine (cca. 5 min) in

pije čaj iz semen koromača ali janeža. 


TERAPIJE TRADICIONALNE KITAJSKE MEDICINE

Tradicionalna kitajska medicina s tehnikami zdravljenja (akupunkturo in zeliščno prehransko medicino) lajša tegobe dojenja. Določene zeliščne formule spodbujajo laktacijo in so hkrati varne za dojenčka. Ravno tako akupunktura pomaga pri celostni okrepitvi ženskega telesa in s tem spodbuja naravne procese – okrevanje po porodu, laktacija. 

 

Pomembno je, da vas pred uživanjem zeliščne formule pregleda zdravnik tradicionalne kitajske medicine, saj se zeliščne prehranske mešanice predpisujejo individualno, glede na stanje posameznikovega telesa in ne glede na simptome. 


Zelo pomembno je, da ostanete kot mama mirna, kljub novi vloge, nesigurnosti, nevednosti in nemoči. Nobena mama ne ve vsega, vsaka naredi kakšno napako. Najpomembnejše je, da umirite sebe, posledično bo miren tudi otrok. Da se namesto vsem nasvetom v medijih, sorodnikov in poplavi informacij posvetite sebi in svojemu dojenčku.

Spoznajte njegove in vaše potrebe in prilagodite življenje vama oziroma vam. Izkoristite bližino očeta otroka in ne imejte slabe vesti, če si vzamete eno uro časa za tuš, spanje, počitek in pošljete dojenčka z očetom na sprehod. 

 

Zaupajte si, v otrokovih očeh ste že iz časa nosečnosti najboljša mama na svetu :).


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.


info@hisatkm.si
 070 221 221