STARANJE TELESA PREKO HORMONSKIH OBDOBIJ 

drugo hormonsko obdobje

Po tradicionalni kitajski medicini se žensko in moško telo starata preko sedmin ciklov. 

V tem času prve štiri cikle življenjska zasnova posameznika raste nato pa zadnje tri cikle upada. 

Ženskam se cikli menjajo na sedem let, medtem ko moškim na osem.  

 

Življenjska zasnova posameznika je delno podedovana, delno pa na njo vplivajo pridobitni dejavniki. 

 

V praksi to pomeni, da tisto kar posameznik doživi v prvih štirih hormonskih obdobjih, pri ženskah do 28. leta in pri moških do 32. leta, vpliva na življenje po tem obdobju.


Drugo hormonsko obdobje je čas, ko deklice in fantje spolno dozorijo. Pri deklicah drugo hormonsko obdobje traja od 7. do 14. leta, pri fantih od 8. do 16. leta. 

 

Bistven del razvoja drugega hormonskega obdobja pri deklicah je menstruacija. Optimalno je, da deklice menstruacijo prvič dobijo okoli 14. leta. Leto starosti, pri kateri deklica dobi menstruacijo je odvisna od razvoja deklice in njene genetike. Močnejše deklice menstruacijo dobijo prej, medtem ko pri zelo suhih deklicah lahko zamuja. Odvisno je tudi od tega, kdaj je menstruacijo dobila mama deklice. Na začetku še ni nujno, da je menstruacija redna, lahko kakšna izostane. Redni cikli se morajo vzpostaviti nekje do 16. leta. 

 

Menstruacija je periodična fiziološka krvavitev iz maternice, ki se ponavlja v približno štiritedenskih presledkih od pubertete do klimakterija zaradi razpada maternične sluznice. Menstruacijski ciklus je ciklus naravnih sprememb maternice in jajčnikov, ki omogoča spolno razmnoževanje. Traja med 28 in 30 dni, s 3 do 5 dnevno krvavitvijo.  V kolikor se menstruacija pojavlja preredko ali prepogosto, če krvavitev traja manj kot 3 dni ali več kot 5 dni ali je boleča, je potrebno menstruacijski ciklus urediti. 


Pri dečkih se v drugem hormonskem obdobju pričnejo razvijati spermiji. Pomembno je, da se dečke ne zaustavlja pri spolnem raziskovanju samega sebe (op. tudi pri deklicah je to pomembno, vendar navadna začne nastopati v tretjem hormonskem obdobju). Zadrževanje izliva ni priporočljivo, saj se s tem lahko poruši naravno delovanje moškega telesa. Potrebno pa se je z dečki pogovoriti o zdravem samozadovoljevanju in v današnjem času tudi primerni zaščiti. 

 

Zaradi proizvodnje sperme je potreba po samozadovoljevanju v tem časovnem obdobju večja.  


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221