NOSEČNOST

drugo trimesečje

V drugem trimesečju pride do prvih večjih sprememb telesa, ki so vidne. 

Telo se začne spreminjati, trebušček in dojke rastejo. 

 

Večini nosečnic, ki imajo v prvih treh mesecih nosečnosti težave s slabostjo, slabim počutjem, utrujenosti,

se v drugem trimesečju vsi simptomi umirijo. Drugo trimesečje velja za obdobje, ki je najbolj brezskrbno. 


Fizično se večina nosečnic počuti bolje. Imajo več energije, manj so utrujene in sposobne postoriti več opravkov. Hormonsko in energetsko se mama in otrok uskladita. Apetit se poviša. Jutranjih slabosti v večini primerov ni več.

 

Najprimernejši so manjši in pogosti obroki, saj telo nosečnice potrebuje več energije. Pogosto se pojavi želja po določeni hrani. V kolikor gre za nezdravo hrano si jo privoščite, ampak v majhnih količinah, da ne pride do zdravstvenih težav (sladkorna bolezen, visok holesterol, premalo železa v krvi). Pomembno je, da so obroki raznoliki in hranljivi.  V drugem trimesečju otrok zraste in povzroči močnejši pritisk na boke in spodnji del hrbta. Posledično se lahko pojavijo bolečine (to je najpogostejša težava drugega trimesečja).

 

Večji pritisk povzroči tudi nepravilno gibanje črevesja in pogosto uriniranje. Upočasnjeno gibanje črevesja lahko povzroči, da gre nosečnica premalo krat na blato. Pomembno je, da se blato odvaja vsaj en krat dnevno. V kolikor prihaja do motenj odvajanja blata, v prehrano vključite več vlaknin. 

Pritisk na sečni mehur povzroči več uriniranja, ki je pogosteje tudi ponoči. To pomeni, da je spanje moteno. Zaradi tega je pomembno, da spanec nadomestite preko dneva. Pomembno je, da niste utrujene. 

Pri nekaterih nosečnicah se tudi v drugem trimesečju pojavljajo težave (izčrpanost, slab apetit, slabosti, slab spanec).

ŽIVLJENJSKI SLOG

Prehrana

Tradicionalna kitajska medicina predlaga sezonsko, lokalno in ekološko pridelano hrano. Imejte vsaj tri tople obroke. Hrano v manjših količinah zaužijte vsaki dve uri. Izogibajte se uživanju sladkih pijač in umetnih sladil. Sladkor nadomestite z uživanjem sadja, sadnih kompotov ipd. Ni priporočljivo uživati preveč začinjeno hrano in

lupinarje. 

 

Kot preventivo (in tudi kurativo) pri pomanjkanju železa v krvi uživajte govejo juho, kuhana jajca (gosja in račja so bolj primerna kot kokošja), kitajske rdeče datlje (žižole), goji jagode, prepeličje meso. 

Za rast otroka je potrebno uživati tudi kostne juhe in mlečne izdelke. 

V primeru krčev v nogah uživajte magnezij ali donat. Oboje pomaga tudi pri zgagi, katere pojav je pogostejši v zadnjem trimesečju.

Stres

Stres je potrebno v obdobju nosečnosti izločiti iz življenja. Vsako čustvo, ki ga občuti nosečnica vpliva na razvoj otroka. 

Rekreacija

Gibanje je zelo pomembno. Lahko se pridružite vadbam za nosečnice ali si zgolj redno privoščite gibanje (sprehodi). Pomembno je, da vadba ni aktivna. Vsebuje naj počasne in nadzorovane gibe, brez poskokov, teka ipd. V kolikor ste utrujene vadbo izpustite. 

Dvig nog nad nivo srca

Pomembno je, da vsak dan dvignete noge nad nivo srca. Zaradi rasti trebuščka pride do slabše prekrvavitve spodnjih okončin. Z dvigom nog boste preprečile hujše otekanje nog in krče. 

Spolnost

Tako kot v prvem trimesečju, tradicionalna kitajska medicina tudi v drugem trimesečju odsvetuje spolnost. Spolnost zažira ledvični qi, ki je pomemben za razvoj otroka. V kolikor boste vseeno spolno aktivne, poskrbite, da je spolni odnos nežen in ne prepogost. 

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

V kolikor je z nosečnico vse v redu se odsvetuje terapije akupunkture v drugem trimesečju. Kadar so težave pa se jih s pomočjo tradicionalne kitajske medicine lahko rešuje. Pri bolečinah v hrbtu vam svetujemo masažo, ki jo mora izvajati terapevt, ki ima certifikat, da lahko opravlja masaže v času nosečnosti. Za hujše zdravstvene težave pa se lahko obrnite tudi na zdravnika tradicionalne kitajske medicine. 

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

 NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221