EREKTILNA DISFUNKCIJA ali IMPOTENCA

Erektilna disfunkcija je spolna disfunkcija, pri kateri moški pri spolnem odnosu ni sposoben  doseči ali zadosti dolgo ohraniti erekcije penisa. 

 

Vzroki za to so lahko na fizični ali psihični ravni.

Telesne bolezni ali poškodbe povzročijo kar 80 odstotkov vseh erektilnih motenj:

 

bolezni ožilja (ateroskleroza, visok krvni tlak, sladkorna bolezen …), kronična srčna obolenja, obolenje ledvic ali jeter, hormonsko neravnovesje, prizadetost živca, ki je posledica poškodbe ali bolezni in je zato prekinjena povezava med živčnim sistemom in penisom (poškodba hrbtenjače, multipla skleroza, možganska kap, operacija prostate ali debelega črevesja),  uporaba dovoljenih in nedovoljenih mamil in poživil, uživanje nekaterih zdravil, (npr. diuretikov, zniževalcev krvnega tlaka, holesterola, zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni, raka, epilepsije, depresije in nesteroidnih protivnetnih zdravil).


Duševna stanja povzročijo 20% vse erektilnih motenj:

 

neustrezna spolna vzgoja, moteni odnosi v družini, premalo in napačne informacije o spolnosti, travmatske spolne izkušnje iz mladosti, strah pred neuspehom, prezahtevnost do sebe in do partnerke, depresija, anksioznost, preobremenjenost z negativnim stresom, nerazumevanje s partnerko.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Pogostost erektilnih motenj s starostjo narašča. To je popolnoma normalno, saj se s starostjo kopičijo tudi telesne bolezni.

Po tradicionalni kitajski medicini pri 56. letih moški vstopijo v zadnje hormonsko obdobje imenovano andropavza. V tem obdobju začne nivo tostosterona naravno upadati. To povzroči zmanjšanje libida, zmanjšano število spolnih odnosov, motnje erekcije, neplodnost, spremembe v telesni konstituciji, manjši telesni in obrazni poraščenosti in osteoporozi. Posledično se lahko pojavijo tudi psihične spremembe, kot so anksioznost, zmedenost, depresija in utrujenost.

 

Po tradicionalni kitajski medicini nivo življenjske zasnove (ledvični qi) upade. Posledično tudi reprodukcijska sposobnost. 

Vzrok erektilne disfunkcije je po tradicionalni kitajski medicini v oslabljeni ledvični energiji. V to skupino sodi 80% težav z erektilno disfunkcijo, ki so vezana predvsem na telesno stanje posameznika. Težave posameznika se razlikujejo glede na fizično zdravje posameznika. Več kot je pridruženih bolezni, težje je obolenje. 

Kadar je poleg oslabljene ledvične energije tudi oslabljena jetrna energija govorimo o psihičnem vzroku za erektilno disfukcijo. Navadno se pojavlja pri mlajši populaciji. Zelo pogosto v kombinaciji z jemanjem prepovednih in ne prepovedanih substanc dalj časa. 


Tradicionalna kitajska medicina erektilno disfunkcijo zdravi s terapijami akupunkture. Priporoča se približno 16 terapij akupunkture enkrat tedensko v kombinaciji z zeliščnimi prehranskimi dopolnili. Kasneje se terapijo po potrebi izvaja na daljše časovno obdobje, navadno enkrat mesečno. 

 

Preden začnemo izvajati terapije akupunkture je potreben diagnostični pregled, na katerem zdravnik tradicionalne kitajske medicine postavi individualno diagnozo, saj je za zdravljenje potreben celostni pristop.

 

Pri prehrani je pomembno, da izločite alkohol, kavo, čokolado in pekoče začimbe. Jeseni in pozimi se prehranjujte predvsem s kuhano, termično obdelano hrano. 

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.


info@hisatkm.si
 070 221 221