PASAVEC ALI HERPES ZOSTER

Pasavec ali herpes zoster povzroča virus Varicela zoster. 

 

Z njim je prekužena večina prebivalstva, saj povzroča dobro znano otroško bolezen norice. 

Pri osebah, ki so prebolele norice je nenevaren virus prisoten v telesu, v senzornih ganglijih hrbtenjače, kjer lahko miruje vse življenje. Ni jasno raziskanega razloga, zakaj lahko pri nekaterih posameznih pride do ponovne okužbe z virusom, v obliki pasavca. Vsem bolnikom pa je skupen oslabljen imunski sistem. 

 

Najpogosteje prizadene ljudi nad 60. letom, vendar se lahko okužba pojavi tudi pri otrocih. 

V slabih 4 odstotkih je bolezen ponovljiva.  


Pasavec ali herpes zoster se navadno pojavi na določenem delu telesa, najpogosteje na prsnem delu, ledvenem predelu hrbta, trebuhu, vratu. Bolnik običajno najprej začuti hudo pekočo bolečino na določenem »pasu« kože, ki ga

oživčuje okužen čutni živec. Po dveh, treh dneh se začnejo pojavljati značilni mehurčki z bistro tekočino in bolečina. 

 

Običajno bolezen traja od 10 do 15 dni. Bolezen je lahko ozdravljiva, razen v primerih, ko se pojavi zelo huda kronična bolečina, t. i. postherpetična nevralgija. To je najpogostejši zaplet pri pasavcu. 

 

Pojavi se zelo huda bolečina, ki se ne odziva na običajna protibolečinska zdravila. Izbruh bolezni, še posebej, če se pojavi v razširjeni obliki, pa lahko nakazuje tudi na oslabitev imunskega odziva telesa in je tako lahko prvi vidni kazalnik nekaterih hudih osnovnih bolezni, ki se še niso izrazile.


TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina razlog za razvoj pasavca ali herpes zoster vidi v oslabljenem imunskem sistemu. Imunski sistem temelji na trdnosti ledvične energije. 

 

Ledvični qi je življenjska esenca, ki nam do 4. hormonskega obdobja (pri ženskah je to do 28. leta, pri moških do 32. leta) raste, nato pa postopoma upada. Kako močna je, je odvisno od genetske zasnove staršev in življenjskega sloga posameznika. 

 

Najbolj življenjska esenca upade v prehodu v zadnje hormonsko obdobje (pri ženskah okrog 49. leta – menopavza, pri moških okrog 56. leta andropavza). Akupunktura je ena izmed redkih terapij, ki v kombinaciji z zeliščnimi prehranskimi dopolnili uspešno zdravi postherpetično nevralgijo oz. kronično bolečino, ki je najpogostejši zaplet bolezni pasavca oz. herpesa zostra. 

 

V prvih tednih je priporočljivo prihajati dva krat tedensko (ali več krat po nasvetu zdravnika tradicionalne kitajske medicine), ko bolečina začne pojenjati (nekje po sedmih, osmih terapijah) pa se terapije izvaja en krat tedensko oz. na daljše časovno obdobje. Koliko terapij je potrebnih za ozdravitev bolečine je odvisno od posameznikovega psihofizičnega stanja in se na diagnostičnem pregledu individualno prilagodi.


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.     

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221