JESEN 

Element: KOVINA


Element kovine pride v ospredje, ko začne odpadati listje, ki se spreminja v bogat humus. Jesen je čas za razmislek o preteklem letu, zahvalo za letino in načrte za naprej.

Barva: BELA


Bela barva je simbol pravičnosti, čistosti, zaupanja, intuicije, moči, organizacije, tudi smrti in duhovnih prednikov.

Energija: JIN


Energija jin je pasivna energija, ki simbolizira počitek, zaviranje rasti, temo, neaktivnost. 

Jesen je sezona letine. Okrog nas se barve dnevno spreminjajo. Gozdovi so kot paleta umetnika. 

 

Jutra in večeri so že hladnejši, zrak je bolj suh, med dnevom pa nas še vedno toplo božajo sončni žarki. Narava nam ponudi vse, kar je bilo zasejano spomladi. Gozdovi so polni sadežev, kostanj, gobe, 

vrtovi in sadovnjaki ponujajo sadje in zelenjavo. 

 

Po tradicionalni kitajski medicini je jesen sezona elementa kovine, čustva žalosti. Polni organ jeseni so pljuča, ki imajo v parnem organu debelo črevo. 


Element kovina

Kovina se nahaja globoko pod zemljo in tako je jesen čas, ko se odprejo vprašanja bistva. 

         Kdo sem?         

Ali sem preko leta dosegel zastavljene cilje?

 

Sezona, ko bi se moglo pogledati nazaj v leto in narediti analizo leta. Vendar pa nas hitri tempo življenja iz aktivnega poletnega obdobja vrže v jesen, ki je v današnjem svetu obravnavana kot začetek šolskega in po dopustu tudi delno poslovnega leta. 

 

Tempo življenja je hitrejši in marsikdo nima časa, da bi se lahko posvetil analizi leta.

Čustvo žalost

Čustvo žalosti ni najbolj priljubljeno čustvo. Tako kot ostala čustva pa je pomemben za posameznika. Vsak izmed nas je kdaj žalosten in pomembno je, da se

čustvo primerno izrazi. S tem, ko posameznik izrazi žalost namreč predela določeno situacije in iz

nje v prihodnost odide bogatejši. 

 

Pogosto je v drugi polovici jeseni, predvsem zaradi vremenskih pojavov (sivina, slabo vreme) žalost bolj v ospredju. Pomembno je, da se z njo ustrezno soočite in jo predelate, saj nepredelana čustva lahko vodijo v mentalne ali fizične bolezni. 

 

Telesna tekočina, ki je v jeseni izražena so solze, jok, ki

gredo z roko v roki s čustvom žalosti. 

Polni organ pljuča

Polni organ jeseni so pljuča. Organ, ki je zadolžen za dovod kisika v telo. 

 

Pljuča so tista, ki imajo stik z okolico – zrak iz okolja prenesejo v telo. V času jeseni so v naravi optimalni pogoji za razvoj bacilov in virusov, zato je pomemben imunski sistem posameznika. 

 

Imunski sistem posameznika je po tradicionalni kitajski medicini potrebno graditi skozi celotno leto, predvsem s prehrano, rednim gibanje in pravilnim oblačenjem. Posebej so tu pomembni otroci v prvem hormonskem obdobju, ki hodijo v vrtce. Skozi celotno leto je potrebno krepiti njihov imunski sistem, zato da so pripravljeni na to obdobje. 

 

V kolikor ima otrok težave z imunskim sistemom tradicionalna kitajska medicina priporoča redno uporabo ekološko pridelanih hladno stiskanih olj: bučno, konopljino in ričkovo. Ena žlica na dan, enega izmed olj bo poleg ustrezne prehrane in gibanja dodatno okrepila otroški imunski sistem. Kot kurativo se priporoča redna uporaba smrekovega mazila in mazila materine dušice. 

 

V čustvenem in duhovnem smislu pljuča uravnotežijo sposobnost donosa in povpraševanja, dajanja in jemanja, zadrževanja in spuščanja. Kadar pljučna energija ni v ravnovesju lahko pride do bronhialnih okužb, sinusitisa, astme, alergij.

 

Parni element pljuč je debelo črevo. 


NASVETI

Organizirajte svoje življenje

Pri tem se poskušajte osredotočiti na dosežke in ne padce. Sama organizacija dneva naj ne bo taka, da je ne morete izpeljati oz. da ste po njem popolnoma izčrpani. Poskušajte se držati pravila 8 ur spanca, 8 ur dela in 8 ur prostega časa.

Zapišite

Seznami so odlično orodje za organizacijo nereda. Urnik, ki je zapisan je v veliki meri bolj zanesljiv od urnika v glavi. 

Osvobodite se

Jesen je sezona, da se osvobodimo starih bolečin in zamere. Za osvoboditev starih zamer obstaja več tehnik, ki so odvisne od tega, kakšno težo ima zamera. Lahko enostavno napišete zamero na list in ga uničite (sežgete, pokopljete …). Tako boste predelali lažje oblike, pri težjih oblikah, ki vas spremljajo dalj časa pa je smiseln tudi obisk psihologa. Vsaka taka obremenitev vpliva na vaše življenje in zdravje, zato je pomembno, da se ji posvetite.

Vzemite si čas zase

Optimalno je, da si vzamete vsaj 3 krat na teden po 45 minut zase. Ker večini zaposlenih staršev to predstavlja izziv, pa si vzemite vsaj 15 minut 3krat tedensko. V tem času lahko meditirate, se kopate, poslušate glasbo … Kar koli vam ustreza. 

Prehrana

Jutra in večeri so že hladni, zato je potrebno paziti, da v telo ne vnašamo preveč hladne (surove) hrane. Še vedno velja, da se uživa lokalno in sezonsko hrano. Solate si pripravite s toplim krompirjem ali fižolom.

Pijte dovolj tekočine

Sezona jeseni je suha. Zaradi tega je potrebno poskrbeti za hidracijo telesa. Zaužiti je potrebno 1,5 do 2 litra tekočine dnevno. Svetuje se, da poleg vode uživate tudi čaje. 

Rekreacija

Pomembno je, da se dnevno odpravite na sprehod. Vsaj med vikendi poskušajte iti v naravo. Gozd ima trenutno svojo moč, v vonjavah, barvnih odtenkih, svežini in tudi zadrževanju vlage. 

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.    

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221