MOKSIBUSTIJA

Moksibustija je metoda tradicionalne kitajske medicine, ki se je na Kitajskem razvila v enakem obdobju kot akupunktura. 

 

Temelji na načelu telesne energije qi, ki potuje po meridianih.  Moksibustija pomaga izboljšati pretok po meridianih, kadar je ta oviran, 

zaradi vdora mraza, vlage ali drugih dejavnikov.

Moksibustija je zelo zanimiva in enostavna zdravilna ali preventivna metoda, ki jo lahko skoraj vsak izvaja sam. Pri moksibustiji s tlečo cigaro iz zelišča divjega pelina ogrevamo določene akupunkturne oz. akupresurne točke. Toplota prodira skozi kožo in sprošča tkivo, učinek pa je podoben kakor pri zdravljenju z akupunkturo. 

Učinek moksibustije: odpira meridiane, uravnava in izboljša kroženje qija in krvi, odvaja mraz in vlago iz telesa, greje maternico, ustavlja bolečine, krepi organizem in pomaga pri preventivi (kronična utrujenost, kronične bolezni, slabši imunski sistem, zmrzljivosti, boleče menstruacije ...). 

BOLEZNI in ZDRAVSTVENE TEŽAVE PRI KATERIH JE PRIPOROČLJIVO UPORABLJANJE MOKSIBUSTIJE:

Kronična utrujenost, krepitev imunskega sistema, kronične bolezni, sprošča napetost v mišicah, bolečine (poškodbe, vnetje sklepov, vnetje tetiv, artritis, revma), akutne in degenerativne bolezni, prebavne težave (driska, zaprtost, vetrovi), težave z dihali (vnetja, astme, alergije), ginekološke težave (menstrualni krči, neredni menstrualni ciklusi, hormonske težave v menopavzi in v obdobju pred menstruacijo, ciste na jajčnikih, krvavitve med nosečnostjo, obrat ploda), težave z nespečnostjo.

KAKŠNE MOKSA PALČKE POZNAMO?

Poznamo dimno in brezdimno mokso. Dimne palčke so sestavljene le iz kitajskega grenkega pelina in imajo močnejše delovanje kot brezdimne. Imajo močen vonj in so za prostore brez zračenja odsvetovane. 

 

Za izvajanje moksibustije doma so zato ustvarili še brezdimno mokso, ki ima nežnejši vonj in poleg kitajskega grenkega pelina vsebuje še druge sestavine. Manj kot je drugih zelišč, več kot je kitajskega divjega pelina boljši je učinek. 

ALI UPORABA DODATKOV IZBOLJŠA UČINEK MOKSANJA? 

Pri izvajanju moksibustije na trebuhu, se lahko izvaja moksibustijo nad čajno žličko soli ali kolobarjem ingverja. Sol in ingver dodatno odpirate meridiane. 

 

Izvajanje moksibustije doma olajša uporaba moksa škatle. 

KDAJ JE PRIMERNO IZVAJATI TERAPIJO MOKSIBUSTIJE?

Moksibustijo se lahko izvaja vsak dan (kot preventivo). V času enakonočij je delovanje 10 x močnejše. Še posebej se svetuje izvajanje moksibustije v času vroče pasjih dni (poletje in zima). Ker se datumi slednjega spreminjajo, saj so vezani na lunarni koledar, vas bomo na to posebej opozorili.

NAVODILA ZA IZVAJANJE MOKSIBUSTIJE DOMA

 Pri moksibustiji je najbolj pomembno vedeti, da se z mokso (tlečo palčko) nikoli ne smemo dotikati kože

Akupunkturne točke na telesu samo ogrevamo, pri tem nas koža ne sme peči. 

 

Sicer je metoda enostavna. Palčko – mokso ogrejemo na plamenu ognja in toploto iz nje usmerimo na izbrano zdravilno točko na telesu. Pomembno je vedeti, da se moksibustije ne uporablja, kadar so prisotni simptomi vročine v telesu (žeja, potenje, rdeč obraz, nemir, rdeč jezik, temno rumen urin, zapeka, hiter pulz…).

 

Moksa plačko ugasnete tako, da jo zaprete v kozarec za vlaganje (nikoli je ne močiti!).  Moksanje naj traja od 15 do 30 minut, glede na navodila zdravnika tradicionalne kitajske medicine. 

TOČKE MOKSANJA:

4 širine prstov pod popkom

4 širine prstov nad popkom

4 širine prstov pod kolenom in širina palca navzven

OPOZORILO

Vsaka še tako »nedolžna« terapija ima učinke na telo, zato je pomembno, da se pred izvajanjem katere koli terapije posvetujemo strokovnjakom. Moksibustija se je zaradi enostavnosti izvajanja terapije razširila v splošno uporabo, kjer jo svetujejo kozmetičarke, maserji in drugi, ki za izvajanje terapije niso ustrezno usposobljeni. Pomembno je, da se pred izvajanjem moksibustije posvetujete z zdravnikom tradicionalne kitajske medicine, ki vam bo predpisal točke ogrevanja in dolžino ter pogostost ogrevanja.

 

Še enkrat: moksibustije se ne uporablja, kadar so prisotni simptomi vročine v telesu (žeja, potenje, rdeč obraz, nemir, rdeč jezik, temno rumen urin, zapeka, hiter pulz…).

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. 


info@hisatkm.si
 070 221 221