MOŠKA in ŽENSKA NEPLODNOST

Z neplodnostjo se v Sloveniji srečuje vsak šesti par.

 

Razlogi za neplodnost so lahko pojasnjeni ali nepojasnjeni. 

O neplodnosti govorimo, ko par po enem letu rednih spolnih odnosov (dva do tri krat tedensko) ne zanosi. To velja za pare, kjer je ženska mlajša kot 35. let in moški mlajši od 40. let. Pri parih starejših od navedenih let, o neplodnosti govorimo po 6 mesecih neuspešne zanositve.  

 

Neplodnost se po statistiki v 30% pojavi pri ženskah, 30% pri moških, 30% pri kombinaciji obeh spolov, 

v 10% pa so okoliščine neplodnosti nepojasnjene. 

ŽENSKE

Pri ženskah se neplodnost najpogosteje pojavlja zaradi težav v menstrualnem ciklusu (neredne menstruacije, neredne ovulacije, boleče menstruacije, pogosta krvavitev s koščki ipd.), slabi prehodnosti jajcevodov, s policističnimi jajčniki, miomi, endometriozo ... 

MOŠKI

Pri moških je najpogostejši razlog slaba kvaliteta semena (to se preverja s spermiogramom). Semenčic je lahko premalo, so slabo gibljive ali pa so nepravilnih oblik. Poleg tega pa neplodnost lahko povzročijo vnetja, motnje v spuščanju moda, genetske motnje … 

Pri obeh spolih je lahko neplodnost stranskih učinek določenih zdravljenj rakavih obolenj. 

Pri nepojasnjenih okoliščinah neplodnosti se največ krat omeni stres in preobremenjenost.  Tako kot fizična je pomembna tudi psihična kondicija posameznika in urejene družinske razmere para. 

Meja pri katerih imajo pari otroka se zvišuje zaradi življenjskih razmer. Več mladih se odloči za univerzitetno izobrazbo, kar pomeni, da se finančno kasneje osamosvojijo. Nato pa večina najprej poskrbi še za rešitev stanovanjskega problema. 

 

Po statističnih podatkih je povprečna starost mater ob rojstvu otrok po drugi svetovni vojni vsako leto višja. Največ mater, ki so rodile v 2018, je bilo starih od 28 do 30 let, v povprečju pa so bile stare 31 let. Tiste, ki so v tem letu rodile prvič, so bile stare povprečno 29,5 leta.

STATISTIČNI URAD RS 

 

Ko se diagnosticira neplodnost (ženska ali moška) sledi zdravljenje. 

 

Zahodna medicina se poslužuje operacij (kadar je to potrebno: neprehodni jajcevodi, endometrioza …) ali zdravljenja s hormonsko terapijo (neredni menstrualni ciklusi). V kolikor ni uspešnega rezultata glede zanositve se nato predlaga zdravljenje neplodnosti z IVF postopkom oz. umetno oploditev.

 

V Sloveniji paru pri prvem otroku šest postopkov umetne oploditve krije zdravstveno zavarovanje. Izvajajo se v okviru javnega zdravstva in tudi v zasebnih klinikah. V Sloveniji je postopek umetne oploditve izveden z jajčecem in semenom staršev, medtem ko so v Evropi na voljo zasebne klinike, ki omogočajo umetni postopek s tujim jajčecem ali semenom ter tudi materam samohranilkam. Na zasebni kliniki za neplodnost na Češkem, kjer imajo uspešnost postopka med najvišjimi se poleg postopka umetne oploditve poslužujejo tudi terapije akupunkture. 


TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina moško in žensko neplodnost zdravi individualno. Najprej je potrebno narediti diagnostični pregled po tradicionalni kitajski medicini, kjer zdravnik tradicionalne kitajske medicina poišče vzroke za neplodnost. Nato se sestavi individualni načrt zdravljenja za posamezni primer. Osrednji terapiji, ki se uporabljata za zdravljenje neplodnosti sta akupunktura in zeliščna prehranska dopolnila. Zeliščne prehranske mešanice so prilagojene posamezniku ali posameznici. Pogosto se lahko poleg omenjenih terapij doda še terapijo moksibustije. 

 

Terapije akupunkture se navadno prve štiri mesece svetujejo en krat tedensko, nato na daljše časovno obdobje. Pri parih, ki se srečujejo s pojasnjeno neplodnostjo in se zdravijo v okviru zahodne medicine lahko akupunktura nudi dodatno oporo pri krepitvi telesa. 

 

Statistike, ki jih vodijo klinike za oploditev temeljijo na tem, ali je bila uspešna sama oploditev, med tem ko tradicionalna kitajska medicina teži k temu, da je uspešna tudi donositev ploda. Veliko posameznic namreč uspešno zanosi, nato pa v prvih treh mesecih spontano splavi. To pomeni, da telo ni dovolj močno, da bi donosilo plod. Zato potrebuje podporo. 

 

Poleg redno izvajanih terapij je pomembna tudi sprememba življenjskega sloga. V kolikor namensko ali nenamensko z življenjskih slogom slabite delovanje telesa, potem je to potrebno spremeniti v skladu z nasvetom zdravnika tradicionalne kitajske medicine.

Pomembno se je zavedati, da neplodnost ne pomeni, da sta posameznika nesposobna ustvariti novo življenje. 

To je bolezen kot katera koli druga. 

 

Neplodnost pari navadno skrivajo. Ko pa se odprejo in začnejo pogovarjati o tem, ugotovijo da niso sami. Veliko parov se sooča s težavami z zanositvijo in s tem, da o tem odkrito govorimo,  parom, ki so na začetku poti olajšamo celotno pot. 

 

Postopek umetne oploditve je predvsem za žensko čustveno zelo težav. Punkcija foliklov je boleča in neprijetna. Hormonske terapije povzročajo pretirana čustva, ki se iz tedna v teden menjavajo. 

V kolikor ste se odločili za postopek umetne oploditve se seznanite z dejstvi in potekom, ker bosta partnerja tako lažje prebrodila to pot. Zanositev je postopek, ki zahteva trdno psihofizično stanje posameznika. Poskrbite za ustrezne priprave na zanositev. Definitivno pa je potrebno imeti dobre temelje, tako v psihofizičnem stanju moškega in ženske kot tudi v skupnih temeljih partnerskega odnosa.


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.      

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221