NEREDNE MENSTRUACIJE

Menstruacija je periodična fiziološka krvavitev iz maternice, ki se ponavlja v približno štiritedenskih presledkih od pubertete do klimakterija zaradi razpada maternične sluznice. Menstruacijski ciklus je ciklus naravnih sprememb maternice in jajčnikov, ki omogoča spolno razmnoževanje. Traja med 28 in 30 dni, s 3 do 5 dnevno krvavitvijo.  

30% žensk se srečuje z neredno menstruacijo. Neredna menstruacija pomeni, da so menstruacijski cikli krajši ali daljši od 28 do 30 dni. 

Neredne menstruacije se pojavijo zaradi neravnovesja v telesu in povzročijo boleče menstruacije, prešibko ali premočno krvavitev, dolgoročno lahko tudi endomentriozo, policistične jajčnike, težave z zanositvijo … 

 

Vzroki za nastanek neravnovesja so v največ primerih psihične narave – stres, preobremenjenost, lahko pa tudi fizične - nepravilna prehrana, večja pridobitev ali izguba telesne teže, preveč telesne aktivnosti, ginekološke okužbe, maternični polipi, fibroidi (miomi), rak na materničnem vratu. 

Zahodna medicina neredne menstruacije zdravi s kontracepcijskimi tabletami, ki pozdravijo simptom (neredno menstruacijo) ne pa tudi vzroka nastanka težave.  

 

Po tradicionalni kitajski medicini se neredna menstruacije pojavi zaradi oslabljenega ledvičnega in jetrnega qija. Ledvični qi je življenjska esenca, ki

jo delno pridobimo, delno podedujemo. Ženskam do četrtega hormonskega obdobja (28 let) raste, nato začne upadati. Ledvični qi dopolnjuje jetrnega, ki je zadolžen za shranjevanje krvi, hkrati pa občutljiv na stres, preobremenjenost in jezo. Najpogostejši vzrok za neredne menstruacije pri najstnicah je ravno kombinacija stresa, preobremenjenosti in strahu.


TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina neredne menstruacije zdravi z akupunkturo. Opraviti jih je potrebno osem do deset terapij enkrat tedensko in nato dve do štiri terapije na daljše časovno obdobje. Prednost najstnic in mladih žensk je v tem, da je simptom neredne menstruacije krajši in ga je lažje pozdraviti. Dalj časa ima ženska težave z nerednimi menstruacijami, več možnosti je za razvoj težje ozdravljivih bolezni. 

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221