POMLAD 

Element: LES


Element les simbolizira življenje, rast in proces ponovnega oživljanja.

Barva: ZELENA


Zelena barva simbolizira raznolikost idej, prizadevanje, osvežitev, uravnoteženje, pomiritev, zdravljenje, samozavest, dobrohotnost, harmonijo, občutljivost, potrpežljivost proti jezi. 

Energija: JANG


Energija jang je aktivna energija, ki simbolizira rast, spodbudo, gibanje navzgor, aktivnost, svetlost.

JETRA 

 

Jetra so glavno središče za nevtraliziranje okoljskih toksinov in primarni organ za pripravo hranil za prevoz skozi krvni obtok. Žolč pomaga prebaviti maščobe, ki so bistvenega pomena za zdravo kožo, živce in žleze. Prav tako odpravlja nekatere toksine.


Uravnovešeno delovanje jetra vzpostavi nemoten in pomirjujoč tok energije qi skozi telo in um, tako posameznik ne občuti stresa in in napetosti.

 

Lesna energija pomladi nam omogoča, da načrtujemo, ustvarjamo, organiziramo in sprejemamo odločitve in ukrepe. To je tisto, zaradi česar je pomlad pravi čas za ustvarjanje pozitivne spremembe v našem življenju, odnosih in delu. Odstranite vaše stare slabe navade, saj je pomlad je čas, da se usmerimo malo višje in naredimo prve korake k zastavljenim ciljem. 

REKREACIJA

Pojdite ven! Uživajte v okolju, ki vas obkroža, privoščite si sprehod. 

 

Dobro vam bodo deli športi, ki jih lahko izvajate zunaj: tek, tenis, sprehodi. Poleg tega se lahko poslužujete tudi plesa in plavanja. 

Te športi krepijo moč in vzdržljivosti, hkrati pa se preko potenja telo čisti. 

Kot vedno so svetovani tudi qigong, tai chi, joga, pilates, saj poleg krepitve notranje energije predstavljajo dobro raztezanje telesa. 


SPROSTITEV

V primeru nervoze, stresa naredite dihalno vajo. Usedite se v udoben položaj ali se ulezite. Skozi nos vdihnite in vdih spremljajte globoko, tako da ga začutite pod popkom, nato izdihnite skozi usta. To ponavljajte vsak dan vsaj en krat dan 10-20 min. 

 

Masaža:

  • Na notranjih delih noge se z dlanjo tapkajte od gležnja navzgor.  Masirajte točko na nartu: kjer se srečala kosti palca in kazalca na obeh nogah.

PREHRANA

Čim več zelenega in kislega. Ta barva in

okus krepita jetra. Do prvega sadja se izogibajte svežemu sadju (z izjemo jabolk). Lahko uživate suho sadje in kompote. Takoj, ko narava ponudi nove sadeže, pa lahko začnete tudi z uživanjem svežega sadja. 

 

Enako velja za zelenjavo, dokler vrt ne nudi novih rastlin, se držite uživanja pora, ohrovta, brokolija, zelja. Priporočljivo je uživanje kalčkov, ki jih lahko skalite sami (semena fižola, soje, redkvice itn.). Te lahko jeste surove ali jih popražite. Še vedno pijte več ingverjevega čaja, zeleni se še odsvetuje. V primeru, da imate težave z oslabljenim jetrnim jinom pa ne uživajte kave, čokolade, alkohola in čilija.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. 


info@hisatkm.si
 070 221 221