POPORODNO OBDOBJE 

Delovanje ženskega telesa je po porodu oslabljeno. Žensko telo skozi celotno nosečnost zažira svojo

ledvično energijo in jo dovaja otroku v maternico. Porod pa še dodatno oslabi delovanje telesa, saj je naporen za telo. Poleg vsega skupaj pa se znajdete v novi situaciji (predvsem to velja za novopečene mamice),  ki je še ne poznate in obvladate. 


Pomembno po rojstvu otroka je, da se posvečate otroku in sebi. V kolikor si oče lahko vzame očetovski dopust, je priporočljivo, da se za to odločita. Prav tako je smiselno, da na začetku dobita pomoč starih staršev ali drugih sorodnikov, prijateljev. Pomoč je potrebna pri gospodinjskih opravilih! 

 

Na Kitajskem se po rojstvu otroka k novopečenim staršem preselijo ali vsakodnevno hodijo stari starši. Te novopečene starše razbremenijo gospodinjskih opravil (pospravljanje, kuhanje, pranje perila ipd.). Hkrati pa se ne vmešavajo v vzgojo za katero sta se odločila novopečena starša (kje bo spal otrok, kako se bo prehranjeval ipd.). Ta del je zelo pomemben, saj novopečene starše vsi zasujejo s kupom nasvetov, ki pa jim povzročajo dodaten stres in se ne morejo posvečati otroku in sebi. 

Zdravstveni simptomi, ki se pogosto pojavijo v poporodnem obdobju so: potenje, kronična utrujenost, izpadanje las, suha koža,  zaprtje, hemoroidi, pomanjkanje materinega mleka, poporodna depresija, bolečine v sklepih, bolečine v križu itn.

V prvih treh mesecih po porodu je čas, ko si mora novopečena mamica povrniti ledvično energijo. Tu je zelo pomembna prehrana in počitek. 

PREHRANA

Pri prehrani je odvisno ali mamica doji ali ne. Tradicionalna kitajska medicina zagovarja dojenje, v kolikor je seveda mogoče (članek o dojenju sledi v mesecu maju). Priporočljivo je uživanje raznovrstne hrane, ki naj bo v večjem deležu termično obdelana. Seveda je to odvisno tudi od dela leta, v katerem rodite. Jeseni in pozimi se svetuje pretežno kuhana hrana (sadje in zelenjava), medtem ko lahko pomladi in poleti zaužijete več surove hrane (vendar v poporodnem obdobju z njo ne pretiravajte).

Svetuje se uživanje:

 juh (goveja, piščančja, jagnječja, ribja, kostna juha; lahko uživate tudi zelenjavne juhe, vendar so juhe z mesom boljše za krepitev ledvične energije),

meso (jagnjetina, govedina, piščanec, ribe), 

jajca (kokošja, račja, gosja, prepeličja), 

zelenjava (sezonska),

sadje (sezosko),

žitarice (priporočljivo je uživanje ječmenovega zdroba, ajdove kaše, prosene kaše, polente, pšeničnega ali pirinega zdroba), 

stročnice (vse vrste),

tekočina (pomembno je, da zaužijete dovolj tekočine, sploh če dojite; zelo hranljivo za telo je, če žižole, goji jagode in borovnice prelijte s toplo vodo in to uživate preko dneva, lahko uživate tudi čaje, pomembno je, da je čim več tople tekočine).


V poporodnem času se ni potrebno izogibati nobenemu sklopu živil (razen seveda alkoholu).

Lahko uživate tudi kisla živila! Ne obremenjujte se z “nesmisli”, ki krožijo v naši kulturi, čemu vse se je potrebno izogibati, saj si boste s tem nakopala še več stresa. Živite normalno, jejte sezonsko in lokalno, če je možno ekološko pridelano hrano. 

POČITEK

Pomembno je, da si v poporodnem času vzamete čas za počitek. V slovenski kulturi je pohvaljena tista mamica, ki ima poleg novorojenčka v popolnosti pospravljeno stanovanje, je po porodu v treh mesecih nazaj na predporodni teži in po možnosti naredi še kaj za službo. Do tega nas je pripeljal kapitalizem. 

 

Slovenske mamice imamo srečo, da imamo na voljo 1 leto porodniške (kar je minimalno obdobje, ki bi moralo biti na voljo vsem mamicam na svetu). To ni čas, ko boste tekmovale za najlepše pospravljeno stanovanje in naslov super mame. Super mame namreč ne obstajajo, tiste, ki pa se neutrudno borijo za ta naslov na koncu iz bitke odidejo kot bolnice. Pogoste se pojavijo težave z menstruacijo, prezgodnja menopavza, sindrom izgorelosti, težave s spanjem, psihične bolezni ... 

 

Vzemite si čas za počitek, saj je v tem delu ZELO POMEMBEN. Ko gre otrok spat, pojdite spat tudi ve. Seveda ne boste zmogle spati toliko kot novorojenček, lahko pa v tistem času preberete kakšno knjigo, meditirate ali se samo stiskate k novorojenčku. Če boste to pridno delale v prvih treh mesecih, si boste povrnile ledvično energijo, ne boste preutrujene in boste zaradi tega boljše mamice, saj ne boste ves čas v stresu. 


GIBANJE

V prvih tednih po porodu ni priporočljivo preveč gibanja, sploh če ste bile po porodu šivane. Postopoma po svojih zmožnostih lahko pričnete z gibanjem. Začnite s hojo. Prve tri mesece ne delajte nobenih poskokov, ne teči, ne delati vaj za krepitev mišic. Postopoma boste lahko vse to začele delati, vendar je pomembno, da greste po korakih, da si ne naredite kakšne dodatne škode. Po porodu ostane trebuh in nekaj dodatnih kilogramov. Kljub temu, da je včasih težko, poskušajte to odmisliti. Toliko časa kot pridobivamo kilograme, jih načeloma tudi izgubljamo. Prve tri mesece je hujšanje odsvetovano, sploh če redno dojite. 

SPOLNI ODNOSI 

V poporodnem obdobju (prve tri mesece) so odsvetovani spolni odnosi, saj le te še dodatno oslabijo ledvično energijo. 

DODATNI NAPOTKI 

V prvih dneh, tednih po porodu mišice medeničnega dna še niso v običajnem stanju. To povzroči, da ima novopečena mamica pogosto težavo z urinom in blatom, saj mišic ne nadzira. V tem času je najenostavnejše urinirati pod tušem, v kolikor ne boste mogle odvajati blata, lahko tudi poskusite opraviti pod tušem. Vendar pa je pomembno, da se postopoma začnete truditi opravljati obe potrebi tudi na stranišču, da dobite nazaj nadzor nad mišicami. To je popolnoma normalno. 

Do približno 6. tedna traja čišča maternice. Pri nekaterih je hitreje, pri drugih počasneje. Odvisno tudi od tega, koliko boste počivale. V tem času ne uporabljati tamponov, menstrualnih posodic, vložkov, ki imajo umetne premaze. Uporabljajte naravne vložke, svetovane so tudi mrežaste spodnje hlačke, da koža diha. 

 

Obiskov (razen tistih, ki vam pomagajo (stari starši patronažna sestra ipd.)) ne sprejemati vsaj 1 mesec. Novorojenček namreč še nima vzpostavljenega imunskega sistema.  

 

V poporodnem obdobju dajte sebe in otroka na prvo mesto, vsi ostali naj pomagajo vama. Spočite se in si povrnite ledvično energijo. Stres (ki bo prisoten, zaradi nove situacije) blažite s pogovorom s partnerjem, meditiranjem, sproščanjem z glasbo, knjigo ali sprehodom v naravi. 

 

Mamice in očki, ne pozabite, da je starševstvo vloga, ki je popolnoma naravna, zmorete jo. 

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.


info@hisatkm.si
 070 221 221