PRETIRANO POTENJE

Potenje je normalno delovanje telesa. Pomaga pri ohlajanju telesa, navlaži kožo in izloči presnovne odpadke. Potenje se običajno pojavi, ko oseba postane prevroča ali v reakciji na čustva, kot so živčnost, tesnoba, strah in jeza. Vsi te pogoji potenja so samo omejeni. Ko se vzrok potenja zmanjša, potenje izgine.  

 

Nekateri posamezniki se veliko znojijo, ne da bi bili živčni, tesnobni ali bi jim bilo prevroče. Potenje se običajno pojavi na rokah, nogah, pazduhah in glavi. To je medicinsko znano kot hiperhidroza, ki je lahko zelo neprijetna.

ZNAKI PRETIRANEGA POTENJA

Pretirano potenje med vsakodnevnimi dejavnostmi

Posameznik poleg potenja občuti tudi bledo polt, pomanjkanje energije, pomanjkanje sape, prekomerno težo, zabuhlost, počasno gibanje črevesja in omotico zaradi sprememb drže (nenadno vstajanje).

Potenje med spanjem

Posameznik poleg potenja občuti tudi vročinske oblive, žejo, zaprtje, suho kožo, slab spomin, tinitus, bolečine v spodnjem delu hrbta, zmanjšan libido, spolno disfunkcijo (impotenca pri moških), menopavzo (pri ženskah).

Potenje dlani in podplatov

Posameznik poleg potenja občuti hladne roke in noge, napihnjenost (zlasti po jedi), otopelost, težnost ali zabuhlost rok in nog, počasno gibanje črevesja in zabuhlost okoli vek (kar je še posebej hudo zjutraj).

Potenje prsnega koša

Poleg potenja posameznik občuti tudi palpitacije srca, tesnobo v prsih, zasoplost, vroče dlani in stopala. 

Potenje nosu

Poleg potenja se pri posamezniku pojavi rdeč obraz, občutek vročine v telesu, zaprtje ali počasno gibanje črevesja, močan vonj blata, vetrovi z močnim vonjem, napihnjenost in kronični kašelj.

Potenje glave

Poleg potenja posameznik občuti obremenitev v rokah in nogah, počasno prebavo, lepljivo blato, napihnjenost, občutek težnosti v glavi, obloga jezika pa je zelo mastna in rumena.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina pozna več diagnostičnih vzorcev, ki vplivajo na pretirano potenje. Diagnostični vzorci se kažejo na oslabljenem delovanju posameznih organov. Zdravnik tradicionalne kitajske medicine glede na diagnostični pregled predpiše ustrezno zdravljenje za posameznika.

 

Tradicionalna kitajska medicina pretirano potenje zdravi s terapijami akupunkture v kombinaciji z zeliščnimi prehranskimi dopolnili. Pomembno je, da se v telesu vzpostavi vzorec ravnovesja. 

 

Najpogosteje je vzrok pretiranega potenja stres, preobremenjenost. To lahko na dolgi rok vpliva tudi na osnovne življenjske funkcije, kot so spanje, apetit in prebava.  V kolikor se pretirano potite je odsvetovano uživati hrano, ki pretirano krepi nezdravo vročino v telesu, to so čokolada, kava, alkohol in pekoče začimbe, predvsem čili. 


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.


info@hisatkm.si
 070 221 221