PRIPRAVA NA POROD

Porod je trenutno del nosečnosti, ki vzbudi največ strahu. 

Ta strah izhaja predvsem iz zgodb prijateljic, sorodnic, filmov, blogov, knjig, 

kjer je predstavljen kot ena sama velika, dolgotrajna bolečina, ki žensko izmaliči (raztrganine) in utrudi.   

Problem izhaja iz zahodne miselnosti, kjer obravnavajo žensko, ki rojeva kot bolnico. Poskrbi se, da rojstvo poteka v bolnici, v sterilnem okolju, prisilni drži in predvsem nenaravno. V Sloveniji je že na voljo alternativa, rojstvo v domačem okolju, ki pa je žal zaradi finančnega zalogaja za marsikoga nedosegljiva. Porodnišnice gredo v korak s časom in imajo na voljo tudi porod na žogi, v vodi ipd.  

 

Pa je porod res tak bav bav? 

 

Ni, porod je povsem naraven proces, ki ga zmore vsaka ženska oziroma vsaka samica. 

Tako kot pri živalih ni nekega ekstremnega poudarka na porodu, ga ne bi smelo biti tudi pri ljudeh. 

Največji sovražnik ženske, ki rojeva je strah, ki je pridobljen, na podlagi zgoraj opisanih dejavnikov. Strah je tisti, ki poskrbi, da se mišice zakrčijo (namesto, da bi se sprostile) in s tem blokiramo naravni proces poroda. 


TRADICIONALNA KITAJASKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina že več tisočletij uporablja akupunkturo za pripravo žensk na porod. S tem telo pripravi na optimalno raven, tako na fizični kot psihični ravni.  V zadnjem času je akupunktura postala ena najbolj iskanih metod za spodbujanje in pripravo naravnega poroda. 

Akupunktura z manipulacijo hormonalnega sistema 

krajša čas poroda, 

spodbuja naravno dozorevanje (mehčanje) materničnega vratu, 

naravno širjenje materničnega vratu, 

pomaga pri umirjenosti porodnice in s tem pomaga pri sproščenih mišicah,

pomaga povečati pretok krvi v predelu medenice in maternice. 

 

Priprava na porod se v telesu prične pred samim dnevom poroda. Po tradicionalni kitajski medicine se telo prične pripravljati na porod po 34. tednu nosečnosti. V tem času se tudi priporoča začetek akupunkture. Akupunkture se izvaja en krat tedensko do poroda. Na začetku je zdravniku tradicionalne kitajske medicine pomembno stanje nosečnice (bolečine v hrbtu, spanje, blato, zgaga, sladkorna bolezen, raven železa v krvi, splošno počutje). 

Manj kot je simptomov, ki kažejo na oslabljeno delovanje telesa, lažje je pripraviti nosečnico na porod. V kolikor se pojavi več simptomov oslabljenega telesa, zdravnik tradicionalne kitajske medicine z akupunkturo poskuša omiliti vpliv teh simptomov na telo nosečnice. 

Poleg nosečnice je pomembno tudi stanje otroka. Predvsem je pomembno ali se je otrok že obrnil in če je živahen. 

POTEK PRIPRAVE TELESA NA POROD

OBRAT PLODA

Prvi korak priprave telesa in otroka na porod je obrat ploda. Obrat ploda se običajno zgodi okoli 30. tedna (lahko tudi kasneje). V kolikor se plod ne obrne do 37. tedna, navadno predlagajo zunanji obrat ploda. 

Tradicionalna kitajska medicina obrat ploda izvaja z neinvazivnim postopkom - terapijo moksibustije. Izjemno pomembno je, da se pred uporabo terapije posvetujete z zdravnikom tradicionalne kitajske medicine. Pred izvajanjem obrata ploda je potrebno narediti ultrazvok, saj mora biti jasno, da popkovina ni okoli otrokovega vratu.

PRITISK NA SRAMNO KOST 

Ko je plod obrnjen na glavo dalj časa (torej se ne vrti več) pritisne na sramno kost. Navadno se to zgodi med 34. in 36. tednom nosečnosti. Ta pritisk lahko nosečnica čuti, in sicer je občutek da vse pritiska navzdol. S tem korakom se prične maternični vrat pripravljati na sam porod. Maternični vrat postopoma dozori in se razširi. Vidna razširitev materničnega vratu je na dan poroda. Takrat odpiranje materničnega vratu merijo v cm. 

POROD

Tretji korak je porod. Porod ni samo iztis otroka. Šolski porod se začne z odtekanjem vode, sledijo popadki, ki se stopnjujejo. Ko so popadki prisotni na minuto oziroma še hitreje, takrat niste več daleč od trenutka, ko boste spoznale največjo ljubezen svojega življenja.  

Med popadki je pomembno, da se sprostite in jih predihavate. Z nadzorovanim dihanjem in sproščanjem mišic so obvladljivi. Popadki se stopnjujejo, imajo naraven cikel, ki stopnjuje kvantiteno in moč samega popadka. V kolikor jih že v samem začetku sprejmete in se sprostite, vam ne bodo predstavljali večje težave, saj je naravni cikel popadkov takšen, da pripravi porodnico na sam porod. Največji problem (in s tem bolečino) povzročijo umetni popadki, ki jih zelo radi aplicirajo, saj s tem pospešijo sam porod. Te niso naravni in vas vržejo iz optimalnega ritma popadkov.  

Med samim porodom je pomembno, da se ne ukvarjate z okolico. Ko ste najbolj sproščena, zdrsnete v svoj svet, kjer je nezavedni nad zavednim. Vsakič, ko vas z vprašanji, če ste v redu, če vam kaj manjka, vrnejo v zavedno, občutite bolečino. Tako da je pomembno, da se kar najhitreje zopet vrnete v sproščeni nezavedni svet. 

 

V kolikor sam porod poteka naravno (brez umetnih popadkov in babic, ki bi s pritiskom na trebuh pomagale otroku na svet) navadno ni raztrganin. Nenaravne poteza pa lahko povzročijo prehiter porod in s tem raztrganine.  

ČESTITAMO 🙂 postala ste mamica svojemu sončku. 

 

Pomembno je, da se po porodu okrepite s hrano in pijačo (ne se silit, poslušajte svoje telo). 

Novorojenčka kar čimprej prislonite k prsim, da bo slišal in čutil vaše srce. To ga bo pomirilo. 

Hkrati pa boste s tem vzpostavila produkcijo mleka in uspešno dojenje.

DOJENJE 


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221