STARANJE TELESA PREKO HORMONSKIH OBDOBIJ 

prvo hormonsko obdobje

Po tradicionalni kitajski medicini se žensko in moško telo starata preko sedmin ciklov. 

V tem času prve štiri cikle življenjska zasnova posameznika raste nato pa zadnje tri cikle upada. 

Ženskam se cikli menjajo na sedem let, medtem ko moškim na osem. 

 

Življenjska zasnova posameznika je delno podedovana, delno pa na njo vplivajo pridobitni dejavniki.

 

V praksi to pomeni, da tisto kar posameznik doživi v prvih štirih hormonskih obdobjih, pri ženskah do 28. leta in pri moških do 32. leta, vpliva na življenje po tem obdobju. 

Prvo hormonsko obdobje pri deklicah traja od rojstva do 7. leta. Pri fantih od rojstva do 8. leta. V tem času se življenjska energija krepi. Podedovanemu vzorcu življenjske esence se pridružijo še pridobitni elementi. Zdravo družinsko okolje, kjer vlada harmonija in ljubezen življenjsko esenco krepita. Fizično ali psihično nasilno

družinsko okolje življenjsko esenco oslabita. Otroci, ki nimajo zagotovljenega optimalnega okolja (prehrana, družinske vezi, gibanje) za razvoj že v zgodnjih otroških letih pridobijo primanjkljaj življenjske energije. 

V prvem hormonskem obdobju je na fizični ravni poudarek na razvoju zob, las, urinarnega trakta in imunskega sistema. Krepi se ledvična energija, ki ima nadzor nad razvojem, rastjo in razmnoževanjem. Pomembno je, da se otroci prehranjuje raznoliko in polnovredno. Izbirajte kuhane obroke, ne vnaprej pripravljene. Živila, ki jih uporabljate naj bodo čim bolj kakovostna. 


Tudi pri otrocih velja pravilo lokalno, sezonsko, v kolikor je možno tudi ekološko. Raznoliko ne pomeni, da mora otrok vsak dan pojesti vse sklope živil. Otroci so najbolj pristna bitja, ki znajo poslušati telo. Opazujte jih. V nekem obdobju bodo več posegali po zelenjavi, v drugem po sadju, en krat po mesnih izdelkih. Na to vplivajo tudi letni časi in vreme. Poslušajte jih in jim sledite. Vendar ne pozabite, da ste starši tisti, ki ste otrokom vzor. V kolikor vi ne boste imeli raznolike in polnovredne prehrane, tudi otroci ne bodo sledili temu. 

 

Prehrana je v tem obdobju zelo pomembna, predvsem za razvoj imunskega sistema. Otrokom v obroke redno vmešajte hladno stiskana olja. Najbolj učinkovito pri krepitvi imunskega sistema je hladno stiskano bučno olje. Lahko dodajate tudi ričkovo, konopljino, laneno. Eno jedilno žlico na dan otroku vmešate med hrano (testenine, juha, rižote, ajdova kaša). Pri prehrani se držite pravila, da otrokom jeseni in pozimi ponudite več tople hrane, medtem ko pomladi in poleti lahko več surove hrane. 

Poleg prehrane je v zgodnjem obdobju pomembno tudi gibanje. Otrokom je potrebno ponuditi čim več različnih gibanj. Spodbujajte hojo, tek, poskoke, plezanje, gibanje po vseh štirih, stiskanje plastelina, rezanje, trganje papirja, risanje … 

 

Gibanje je zelo pomembno za razvoj možganov. Poiščite kaj vašega otroka veseli, nekatere bolj umetnost, druge šport in spodbujajte različna gibanja v smeri njihovega veselja in prilagojeno njihovi starosti.  

 

Že od rojstva dalje glejte, da greste z otrokom vsak dan ven, na svež zrak. V tem času stanovanje ali hišo tudi prezračite. Pomembno je, da se otroci v vseh letnih časih in vsakemu vremenu gibajo zunaj.  

 

Ne pozabite, kar boste v otroka vložili v prvih letih, mu bo koristilo celotno življenje.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.


info@hisatkm.si
 070 221 221