NOSEČNOST

prvo trimesečje

Plus na nosečniškem testu? … Čestitke 🙂 !!!

V prvem trimesečju so zunanje spremembe ženske majhne. V notranjosti pa se dogajajo velike spremembe

in prilagoditev na nov življenjski cikel. Do zanositve je partner (moški) še zelo pomemben člen, medtem ko se med nosečnostjo fokus prestavi na nosečnico. Vseeno pa je podpora in razumevanje partnerja pomembna.


V prvem trimesečju se zarodek iz oplojene celice razvije do velikosti breskve. Zarodku zrastejo roke, noge, lasje, nohti. Prične se formirati črevesje, srčni utrip postane močnejši (na prvem ginekološkem pregledu ga že lahko slišite), začnejo se razvijati možgani, mišice, formirajo se bele krvničke itn. 

 

Nosečnica lahko občuti napetost v dojkah, čuden občutek v spodnjem delu trebuha, utrujenost. To so simptomi, ki so normalni. 

Pojavljajo pa se lahko tudi jutranja slabost, slab apetit, vrtoglavice, omotica, bruhanje, izčrpanost, nespečnost, palpitacije, mrazenje, tiščanje navzdol, krvavitev. Te simptomi so znak, da telo nosečnice ni optimalno pripravljeno na nosečnost in potrebuje podporo. 


NASVETI

Nosečnica mora postaviti sebe in otroka na prvo mesto. Po tradicionalni kitajski medicini se življenje nosečnice odraža na otroku. To je potencial, ki ga prenesemo na svojega otroka.

Ustrezen počitek

Upočasnite rite, življenja. Ne hitite, zmanjšajte delovno obremenitev, privoščite si odmore in v popoldanskem času tudi počitek. 

Izogibajte se stresu

Stres vpliva na delovanje telesa in na prekrvavitev maternice. Najdite si nekaj kar vas sprosti (sprehod v naravi, poslušanje glasbe …). 

Telesna aktivnost

Telesno aktivnost je potrebno prilagoditi posameznici. V kolikor ste aktivna športnica dalj časa, potem zmanjšajte obremenitev in nadaljujte z redno vadbo. 

V času utrujenosti ne smete biti telesno aktivne

Nosečnice, ki pred nosečnostjo niso športno aktivne, naj v prvih mesecih nosečnosti ne začenjajo z vadbo.

Spolni odnosi

Tradicionalna kitajska medicina v prvem trimesečju svetuje, da se izogibate spolnemu odnosu. Spolni odnos porablja ledvično energijo. Ledvična energija pa je tista, ki hrani otroka. Maternica je še občutljiva, zarodek še ni popolnoma ugnezden, tako da se v prvem trimesečju spolne odnose odsvetuje. 

Prehrana

Pomembno je, da uživate več manjših obrokov preko dneva. Obroki naj bodo raznoliki, topli. Izogibajte

se surovemu sadju (razen jabolkom), surovi zelenjavi, vsem napitkom, ki dvigujejo budnost (zeleni čaj, črni čaj, kava). Če imate težave s slabostjo pijte ingverjev čaj po požirkih. 

V času nosečnosti je potrebno poskrbeti tudi za hranila za kvalitetno kri. Anemija je ena najpogostejših težav v času nosečnosti. Uživajte žižole (sušene ali v kompotu), govejo juho (predvsem se svetuje v času nosečnosti čim več juh), govedino, kuhana jajca (račja ali gosja so boljše od kokošjih). 

 

Pri hrani je pomembno, da je lokalna in sezonska, po možnosti ekološke pridelave. Poslušajte svoje telo,

saj vam najbolj pove, kaj mu paše v določenem obdobju. Vonj se med nosečnostjo izostri in lahko povzroča slabosti. Bodite pozorne, kaj vam ne paše (določeni

parfumi, česen, eterična olja, kreme ipd.) in se temu izognite. 

Odvajanje blata

Pomembno je, da redno odvajate blato (en krat do dva krat dnevno). Če se pojavlja zaprtost je potrebno ustrezno reagirati s prehrano oz. terapijo akupunkture, saj zastajanje blata pomeni nepotreben pritisk na maternico. 

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina v primeru simptomov jutranja slabost, slab apetit, vrtoglavica, omotica, bruhanje, izčrpanost, nespečnost, palpitacije, mrazenje, tiščanje navzdol, krvavitev svetuje redno izvajanje akupunkture. 

 

Akupunkture se navadno izvaja en krat tedensko do 12. tedna nosečnosti. Najpomembnejše obdobje je med 7. in 12. tednom nosečnosti, saj takrat pride do spremembe hormonske slike v telesu in je največ možnosti za spontani splav. 

 

Pomembno je, da poskrbite zase in za otroka. Vsako trimesečje ima svoje prednosti in slabosti. Poskrbite, da bo vaše prvo trimesečje brezskrbno. 


 In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221