STARANJE TELESA PREKO HORMONSKIH OBDOBIJ

šesto in sedmo hormonsko obdobje 

Po tradicionalni kitajski medicini se žensko in moško telo starata preko sedmih ciklov. 

V tem času prve štiri cikle življenjska zasnova posameznika raste nato pa zadnje tri cikle upada. 

Ženskam se cikli menjajo na sedem let, medtem ko moškim na osem.   

 

Življenjska zasnova posameznika je delno podedovana, delno pa na njo vplivajo pridobitni dejavniki.  

 

V praksi to pomeni, da tisto kar posameznik doživi v prvih štirih hormonskih obdobjih, pri ženskah do 28. leta in pri moških do 32. leta, vpliva na življenje po tem obdobju. 


Šesto hormonsko obdobje pri ženskah traja od 35. do 41. leta. Pri moških od 40. do 47. leta. 

 

Sedmo hormonsko obdobje pri ženskah traja od 42. do 49. leta. Pri moških od 48. do 56. leta. 

 

Tako pri ženskah kot pri moških je to obdobje, ki je predhodnik zadnjega hormonskega obdobja, po katerem sledi obdobje menopavze oz. andropavze. Obdobje, v katerem lahko s pravilnim življenjskih slogom podpremo telo in v zadnje hormonsko obdobje stopimo v ravnovesju. To obdobje je zelo pomembno z vidika preventive. Čas, v katerem lahko preprečimo razvoj hujših obolenj. Obolenja so po 50. letu pogostejša. Prav tako razvoj rakavih obolenj. Zato zahodna medicina okrog 50. leta opravi preventivne preglede pri posameznikih. 

S pravilnim življenjskim slogom lahko vstopite v zadnje hormonsko obdobje pripravljeni. Bodite pozorni na vzorce spanja, blata in težav z želodcem.

Spanje 

Blato

Želodec


Poskrbite za redno gibanje. Tu ni potrebno, da tečete ali hodite na fitnes. Nekaj, kar ustreza vam. Lahko je tudi vsakodnevni sprehod. Telo obdržite v gibanju vse dni v letu.  

 

Pri prehrani pazite, da se prehranjujete raznoliko. Predvsem je pomembno, da posegate po živilih lokalnega izvora. Živila naj bodo sezonska in po možnosti ekološka. V Sloveniji imamo na srečo dobro mrežo, ki povezuje lokalne pridelovalce s prebivalci. 


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221