SINDROM IZGORELOSTI

Izgorelost je posledica telesne, čustvene in mentalne izčrpanosti. Pri izgorelosti gre za skupek različnih simptomov, ki imajo lahko psihične in fizične posledice. Gre za dolgotrajno bolezen, ki se večinoma začenja zaradi občutka, da mora oseba ugajati drugemu, običajno nadrejenemu. Ob tem govorimo o delovni izčrpanosti, medtem ko je vzrok izgorelosti možen tudi zaradi pretiranega čustvenega udejstvovanja. Posameznik želi zadovoljiti pričakovanja okolice in pri tem sebe postavi na stranski tir. 

 

Končna faza izgorelosti je psihični zlom. Telo zaradi preobremenjenosti ne more več delovati, saj je izčrpalo energetske rezerve in se zato »izklopi«.


Znaki izgorelosti so kronična utrujenost, občutek brez energije, težave s spanjem, težave z želodcem, tesnobna občutja, strah, panični napadi, depresija. Z občutkom krivde po nastopu izgorelosti pa se pojavita slaba samopodoba in razvrednotenje samega sebe.

Tradicionalna kitajska medicina sindrom izgorelosti razlaga kot posledico neravnovesja v telesu, najpogosteje v vzorcu oslabljenosti jetrnega jina, vraničnega janga in ledvičnega janga. 

 

Jetra so zadolžena za shranjevanje krvi. Ob neravnovesju med jinom in jangom se lahko izrazijo ginekološke bolezni, psihična preobremenjenost, stres in jeza ter glavoboli. Vranica nastopa s parnim organom želodcem in je zadolžena za izvleček snovi za energijo qi in kri iz hrane in nadaljnjo prebavo hrane.

Ledvični qi je življenjska esenca, ki je delno podedovana, delno pridobljena in nam do četrtega hormonskega obdobja (ženskam se hormonska obdobja menjajo na sedem let, medtem ko moškim na osem let) raste, nato pa postopoma upada. Povezuje se z bolezni sečil, občutkom strahu, težavami s kostmi, sluhom, spanjem.

Proces izgorevanje je dolgoročni proces, v katerem se posamezniku zaradi stresnih situacij in preobremenjenosti znižuje jetrni jin. Ta vpliva na vranični qi, zato se ob stresu pogosto pojavijo težave z želodcem – zgaga, bolečine, težave z apetitom. Delovanje vranice vpliva na delovanje ledvic in posledično na spanje.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina sindrom izgorelosti zdravi na naraven način s terapijo akupunkture in zeliščno medicino. 

Glede na to, da je sindrom izgorelosti dolgotrajen proces in je telo zelo prizadeto, je tudi zdravljenje temu primerno daljše. Na začetku se svetuje šest do deset terapij en krat tedensko, nato na daljše časovno obdobje (1x na mesec) vsaj eno leto, da se telo popolnoma okrepi.

Tradicionalna kitajska medicina svetuje, da se v obdobju

izgorelosti uživa vsa hrana, po možnosti brez pesticidov, saj je telo potrebno okrepiti. Vsakršne diete v tem času so odsvetovane (razen v primeru alergij).

 

Izogibati se je potrebno alkoholu. 

 

Posameznik sam težko naredi kakšno stvar, da bi izboljšal nastalo situacijo. Komplementarno se lahko doma izvaja moksibustijo, po predhodnem posvetovanju z zdravnikom tradicionalne kitajske medicine.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221