STARANJE TELESA PREKO HORMONSKIH OBDOBIJ 

tretje hormonsko obdobje

Po tradicionalni kitajski medicini se žensko in moško telo starata preko sedmih ciklov. V tem času prve štiri cikle življenjska zasnova posameznika raste nato pa zadnje tri cikle upada. Ženskam se cikli menjajo na sedem let, medtem ko moškim na osem.   

 

Življenjska zasnova posameznika je delno podedovana, delno pa na njo vplivajo pridobitni dejavniki.  

 

V praksi to pomeni, da tisto kar posameznik doživi v prvih štirih hormonskih obdobjih, pri ženskah do 28. leta in pri moških do 32. leta, vpliva na življenje po tem obdobju. 


Pri ženskah tretje hormonsko obdobje traja od 14. leta do 21. leta. V tem času ženska spolno popolnoma dozori. Dokončno se ji razvijejo tudi zobje. Pri 21. letih je najbolj plodna. 

 

Ženske v tem času začnejo z raziskovanjem svojega telesa. Hkrati se začne tudi obdobje sprejemanja ali zavračanja svojega telesa. Pomembno je, da žensko starši do tretjega hormonskega obdobja naučijo imeti rado samo sebe in dosegati svoj “zunanji ideal” na zdrav način. V tem obdobju pogosto pride do težav s samopodobo in posledično anoreksijo, bulimijo, depresijo in drugimi psihičnimi boleznimi. To obdobje je za razvoj ženske najbolj kritično in posledice lahko nosijo skozi celo življenje. 

Pomembno jih je naučiti, da je menstrualni cikel nekaj naravnega in ne sramotnega, kar je v današnji družbi še vedno zakoreninjeno. Ženska v času menstruacije ni bolna, ampak ima menstruacijo. Menstrualni ciklus je naravni pojav. 

Pri moških tretje hormonsko obdobje traja od 16. leta do 24. leta. Prav tako kot ženskam se tudi moškim v tem času dokončno razvijejo zobje. V tem času so enako kot ženske najbolj plodni.

Zaradi težav s sprejemanjem samega sebe je vse več psihičnih bolezni tudi med moškimi. Navadno se moški zaradi slabe samopodobe poleg športa odločijo za uporabo raznih prehranskih dopolnil. Pomembno se je pozanimati, kako le ta delujejo na telo. Pogosto znižujejo moško plodnost, slabšajo erekcijo in povzročajo težave pri izlivu.   

Starost, pri kateri se pari odločajo za otroka se zaradi okoliščin študija, služb in financ dviguje,zato je pomembno, da v času, ko življenjska esenca še raste poskrbimo za najbolj optimalni razvoj.


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221