URINSKA INKONTINENCA 

Urinska inkontinenca je uhajanje oz. nezmožnost zadrževanja urina. 

To je pogost in neprijeten problem, ki otežuje življenje. Zaradi stigme (stigmo pri uhajanju urina razvijemo že kot otroci ob privajanju na kahlo oz. stranišče) imajo posamezniki, ki se soočajo z urinsko inkontinenco težave s samozavestjo, kar lahko vodi v depresijo.

Urinska inkontinenca je lahko posledica poroda, staranja, življenjskega sloga, dedne zasnove, hormonskih sprememb. 

 

Poznamo dve vrsti inkontinence: stresno inkontinenco in urgentno inkontinenco. 

Stresna urinska inkontinenca je splošna oslabelost vezivno-mišičnega tkiva. Pojavi se ob naporih kašljanja, kihanja, poskokih, hoji navzdol, dvigovanju bremen ipd. 

 

Urgentna urinska inkontinenca je prekomerno aktivno delovanje sečnega mehurja. Pogosto uriniranje podnevi in ponoči. Pogosto se pojavlja potreba po uriniranju, ko naj bi bil mehur izpraznjen. 

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina ne zdravi simptoma (uhajanje urina), ampak vzrok same bolezni. Vzrok bolezni je navadno v oslabelem delovanju ledvičnega, jetrnega in vraničnega qija. Zdravnik tradicionalne kitajske medicine telo obravnava kot celoto in s terapijo akupunkture in zeliščno medicino spodbuja ravnovesje v telesu in s tem odpravo simptoma uhajanja urina.

 

Po tradicionalni kitajski medicini so ledvice odgovorne za presnovo vode in uriniranje. Organ ledvic ima v parnem organu mehur. Ledvična energija qi ima ključno vlogo pri zadrževanju urina v mehurju. Jetra imajo parni organ v tetivah in vranica v mišicah zato oslabljeno delovanje jeter in vranice vpliva na zadrževanje urina. Tradicionalna kitajska medicina uhajanje urina zdravi z akupunkturo in zeliščno medicino.

 

Potrebnih je 10-12 terapij en krat tedensko, nato na daljše časovno obdobje.

PREHRANA

Svetovano je, da osebe, ki imajo težavo z urinsko inkontinenco ne uživajo alkohola, čokolade, kave in čilija. 

Zmanjšajo ali popolnoma ukinejo uživanje surovega sadja, razen jabolk. Posebej je potrebno iz prehrane izločiti pomaranče, grozdje in brusnice. Zmanjšati ali popolnoma je potrebno ukiniti vnos surove zelenjave in zelenega čaja. 

 

Priporočljivo je uživanje kompotov (razen, če vsebujejo grozdje in brusnice), kuhane zelenjave, vseh žit, sladkega krompirja, ajde, črnega riža, črne leče, morske hrane in alg.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. 


info@hisatkm.si
 070 221 221