VENTUZE

Polaganje ventuz je zelo enostavna a učinkovita vrsta terapija tradicionalne kitajske medicine. Gre za zdravljenje z vlekom, kjer terapevt vakuumsko 'prilepi' kozarčke na pacientovo kožo, najpogosteje na hrbet. 

 

Glavni terapevtski učinek vakuuma je: ogrevanje, izboljševanje kroženja krvi in energije qi, odvajanje vlage in vročine ter zmanjševanje oteklin in bolečin pri zvinih. Ima protibolečinski učinek, npr. pri zvinih se s pomočjo ventuz zmanjša edem oz. zastajanje krvi v prizadetem sklepu.

 

Kozarci tudi odlično odvajajo veter in vlago iz telesa, ki najbolj prizadeneta sistema pljuča in prebavil. 


Na Kitajskem se je ta terapija uporabljala že od 3000 p.n.š., imenovali so jo 'metoda roga' - takrat so s pomočjo roga in vakuuma, ki je v njem nastal iz ran odstranjevali gnoj. V zahodni fizioterapevtski svet pa so ventuze prišle iz Kitajske preko Rusije in se redno uporabljajo pri športnih poškodbah. 

Obstaja več vrst ventuz, danes sta najbolj v uporabi dve vrsti: steklene ali plastične ventuze. 

Steklene se namesti tako, da zdravnik tradicionalne kitajske medicine v kozarec vnese topel zrak ter takoj zatem kozarec položi na kožo: topel zrak porabi kisik v kozarcu, v njem se ustvari podtlak, ki sproži boljšo cirkulacijo v tkivu. Pri drugi vrsti ventuz gre za enak princip, z razliko, da se zrak iz kozarca izsesa s pomočjo pištolice. Ventuze so lahko različnih oblik in velikosti. Skozi zgodovino pa so uporabljali različne materiale: rogove, keramiko, bambus, bron. 

 


Zdravljenje z ventuzami ni boleče, je bolj prijetno. Po terapiji bo na mestu, kjer je bil kozarec, hematomu podoben madež, ki izgine po enem tednu. Barva madeža je pomemben pokazatelj (vijoličen, rdeč, črn...), preko odtenka zdravnik tradicionalne kitajske medicine ugotavlja vzrok za nastale težave ali bolezni, stanje notranjih organov ali tkiv ipd. Pri zdravljenju bolezni dihal (npr. prehladi, pljučnica, bronhitis, kašelj) ali bolečin se ventuze pogosto uporablja v kombinaciji z akupunkturo, včasih se s kozarcem celo pokrije iglico. 


info@hisatkm.si
 070 221 221