VISOK KRVNI TLAK ALI HIPERTENZIJA

Krvni tlak je tlak, ki ga kri med kroženjem po arterijah vrši na steno arterij. 

Izražamo ga z dvema vrednostma: sistolični krvni tlak, ki je višja vrednost in diastolični, nižja vrednost. 

Sistolični krvni tlak je najvišji tlak v arteriji v času, ko se srce skrči. Diastolični krvni tlak je najnižji krvni tlak v času, ko srce počiva in se polni s krvjo. 

 

Krvni tlak se skozi dan spreminja. Odvisen je od telesnega položaja, aktivnosti in dejavnikov, ki vplivajo na posameznika. Ko telo počiva je nižji, medtem ko je višji, ko je telo aktivno.

Kadar je krvni tlak v povprečju 140/90 mm Hg ali višji govorimo o hipertenziji.

 

Osebe, ki imajo rahlo povišan srčni tlak ne čutijo simptomov. Zato se o hipertenziji govori kot o tihem ubijalcu. Simptomi, kot so vrtoglavica, hitro bitje srca, glavobol itn. se pojavijo, kadar se krvni tlak na hitro zviša.

 

Dolgotrajni visok krvni tlak lahko povzroči poškodbe organov in je alarm, da ima posameznik povišano tveganje za razvoj bolezni srca in srčni napad.

Natančen vzrok hipertenzije ni znan, vendar obstaja več dejavnikov, ki prispevajo k visokemu krvnemu tlaku.

 

Najpogostejši vzrok je stres. Sledijo prehrana, genetika, starost in življenjski slog (telesna aktivnost, kajenje ...).

 

Po tradicionalni kitajski medicini na visok krvni tlak vpliva vnos mastne, ocvrte hrane in prevelika količina zaužitega mesa. Tradicionalna kitajska medicina predlaga, da v prehrani uporabimo 40-60% zelenjave in sadja, 20-40% žitaric in 10-20% stročnic, mlečnih izdelkov, mesa in oreščkov. Priporočljivo je jesti sezonsko in lokalno. Pomembno je, da ne uživamo pred pripravljene hrane in da kupujemo ali pridelamo kvalitetne surovine za pripravo obrokov. Za posameznike z visokim krvni pritiskom je priporočljivo, da uživajo zeleno.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina visok krvni tlak zdravi s terapijo akupunkture in z zeliščnimi prehranskimi dopolnili. Začetek zdravljenja predvideva 12-16 terapij akupunkture en krat tedensko, nato na daljše časovno obdobje (navadno en krat mesečno). Potrebna je redna telesna aktivnost in izogibanje kavi, alkoholu, čokoladi in čiliju. Dodatna prehranska priporočila so predlagane glede na posameznikovo diagnozo.

Največ krat imajo posamezniki z visokim krvnim tlakom težavo s spremembo življenjskega sloga. 

Vsak začetek je težak, vendar pa si boste kasneje hvaležni.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221