VSAKDANJE NAVADE

Službeno okolje in delovni čas zavzemata vedno daljši časovni okvir posameznika. 

Večina zaposlenih vseh 8 ur na delovnem mestu sedi. Z redkimi premiki. Razlog za to je najpogosteje  prevelika količina dela. Vendar tak način dela ni nujno najproduktivnejši. 

Marsikdaj samo sprehod do stranišča, odmor za kosilo ipd. dajo posamezniku nov zagon. 

 

Na delovnem mestu je pomembno, da se počutite udobno in domače. V kolikor je vaše delovno mesto pisarna, si lahko mizo okrasite s sliko družine ali kakšnim spominom iz dopusta, v avtu je dobra izbira glasba, ki vas sprosti. Na delovnih mestih, kjer nimate toliko svobode (delovni trak ipd.) pa si lahko domačnost pričarate s sliko otroka ali koga oz. česa drugega, kar vam pričara nasmeh na obrazu v žepu.


NASVETI

Prehranske navade so zelo pomembne za zdrav način življenja. 

 

Optimalno je, da si zjutraj pred delovnikom privoščite zajtrk. V kolikor niste navajeni zajtrkovanja, pa vsaj topel napitek. V času delovnika si obvezno vzemite čas za kosilo. Najbolje je, če imate možnost, da greste na topel obrok izven delovnega mesta. Vendar ta “luksuz” omogoča le peščica delovnih mest. Iti na kosilo ven in se vrniti v 30 minutah, ki vam pripadajo za kosilo ni najenostavnejše. 

 

Pomembno je, da si čas za kosilo vzamejo fizični delavci, torej poklici, kjer uporabljate fizično moč. Suha hrana na dolgi rok žal ne omogoča zdravega življenja. 

Posamezniki, ki delajo v pisarnah in na terenu si lahko v službo prinesejo grelno posodo s hrano, ki ste si jo pripravili prejšnji dan. Topel obrok je namreč zelo pomemben (sploh v jesenskem in zimskem času, ko je zunaj precej hladno). V kolikor delovnega mesta ne morete fizično zapustiti, se za kosilo odmaknite stran od računalnika ali vsaj izklopite zaslon. Po kosilu se poskušajte sprehoditi, v kolikor lahko malo razmigate boke, naredite nekaj počepov toliko bolje. Izogibajte se hranjenju med delom.


Spanje

Optimalen spanec mora trajati 7-8 ur. Pomembno je, da zaspite v cca. 15 min po tem, ko se uležete v posteljo in da se med samim spanjem ne zbujate. Zjutraj ne smete biti utrujeni. 

Več o spanju si lahko preberete tu.


Blato

To pomeni, da blato odvajate 1-3 krat dnevno. Blato ne sme biti pretrdo ali premehko. 

  Več o blatu si lahko preberete tu. 


Prehrana

Pomembni so redni in raznoliki obroki. Priporočljivo je uživanje lokalno pridelane, sezonske hrane. V času jeseni je priporočljiva bolj topla hrana. 


Želodec

V kolikor imate težave z želodcem, zgaga, napihnjenost, bolečine je to znak, da je v telesu prisotno neravnovesje. Pomemben je tudi apetit. Optimalen apetit je enakomerno razporejen skozi celoten dan. 

Več o želodcu. 


Rekreacija

Vsak dan poskrbite za gibanje. Lahko je to hoja ali kolesarjenje v službo ali po opravkih. Tisti, ki nimate te možnosti, pa poskrbite, da greste vsaj za 30 min dnevno na sprehod. Vsaj 2x tedensko bodite športno aktivni (dejavnost, ki dvigne srčni utrip). Poskrbite najprej za svoje telo: psihično in fizično zdravje, ostala gospodinjska in druga opravila naj bodo na drugem mestu. 

Prednosti, ki jih boste pridobili s tem so:

več produktivnost pri delu,

več energije med in po delu,

boljša prebava,

manjši vpliv stresa na vaše zdravje, 

izboljšana koncentracija,

boljši imunski sistem, 

manj bolečin hrbta. 

 

Ne pozabite, da na delovnem mestu preživite vsaj 8 ur. To je tretjina vašega dneva. 

Poskušajte vnesti nekaj zgoraj omenjenih predlogov, da bo izkoristek delovnih ur boljši.  In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221