ŽALOVANJE

Vsako živo bitje ima svoj začetek, rojstvo in svoj konec, smrt. 

 

Vsi se v življenju srečamo z izgubo ljubljene osebe in žalovanjem. 

Tipične faze tega procesa so zanikanje, jeza, pregovarjanje, depresija in sprejemanje. Obstaja veliko psiholoških pristopov, ki podpirajo zdravo žalost in žalovanje. Vendar večina pristopov prezre enega najstarejših zdravilnih sistemov, ki jih pozna svetovna zgodovina - tradicionalno kitajsko medicino. 


Tradicionalna kitajska medicina posameznika obravnava celotno. V procesu izgube bližnjega in žalovanju ne celi le psihični ran, ampak tudi fizične simptome bolezni, ki se pogosto pojavijo v tej fazi. Najpogostejši je na začetku žalovanja padec imunskega sistema, v kolikor žalovanje ne poteka v redu, torej posameznik ne zmore sprejeti izgube bližnjega, pa nastopijo hujša respiratorna obolenja, pri ženskah so pogoste ginekološke težave, medtem ko pri moških težave z erekcijo ali uriniranjem.

 

Čustvo žalosti je parni organ pljuč.  Povezava med čustvi in organi je v tradicionalni kitajski medicini še posebej močna. Pretirano čustvovanje vpliva na delovanje posameznih organov. Jeza vpliva na jetra, skrb ali prekomerno razmišljanje vpliva na vranico, strah vpliva na ledvice, veselje na srce in žalost na pljuča. 

 

V starih tekstih o tradicionalni kitajski medicini pljuča opisujejo kot “organ, ki sprejema čisti qi iz nebes”. Z vsakim vdihom absorbiramo kisik (čisti Qi) v svoje telo in z izdihom odvržemo odpadni produkt, ogljikov dioksid. 

Parno tkivo pljuč so lasje in koža. Skozi kožo se ravno tako absorbirajo in izločijo določene snovi, zato se dermatološka stanja, kot so akne, dermatitis ali luskavica, pogosto zdravijo z akupunkturnimi točkami pljuč.


Žalovanje je nujen in boleč proces. Del našega življenja se je spremenil. Nekoga, ki nam je bil blizu ni več med nami. Žalovanje je čas soočenja, nehote smo prisiljeni premisliti o preteklosti, svojem vedenju in odnosu z umrlo osebo. V kolikor prej niso bili razrešeni konflikti se odprejo čustvene brazgotine, posledično krivda in jeza. V tem primeru je pomembno, da zberemo moč in odpustimo osebi, ki smo jo izgubili ter sami sebi. 

 

V kolikor proces odpuščanja ni izpeljan, se sčasoma pojavijo telesni simptomi in bolezni. Pomembno v procesu

žalovanja je, da si pustimo čutiti čustva, da sledimo naravnemu toku faz žalovanja in se o tem pogovarjamo z drugimi, najlažje nekom, ki je v enaki situaciji. Čustva je potrebno ozavestiti in jih razumeti, ter preboleti. 

 

Tradicionalna kitajska medicina pomaga iti skoti proces žalovanja z zeliščnimi prehranskimi dopolnili in akupunkturo. Tako poskrbi za celostni pristop in krepitev telesa na energijski ravni, ter za morebitne fizične simptome in bolezni, ki se lahko pojavijo zaradi oslabljenega delovanja telesa.  


Življenje se začne s prvim dihom in konča z zadnjim izdihom. 

 

Poskrbite, da bo ves čas vmes čim bolj pozitivno izkoriščen, negujte vezi s svojimi ljubljenimi in poskrbite, da boste srečni.


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. info@hisatkm.si
 070 221 221