ZIMA

Element: VODA


75% površine zemlje je voda. Voda predstavlja približno 60% telesne teže odrasle osebe. Nima oblike, je v spremenljivem stanju (tekoče, ledeno ali para). Od vseh petih elementov je voda najmočnejša. 

Lahko razbije kamen, spreminja pokrajino in je vir življenja. 


Barva: ČRNA


Črna barva predstavlja pomanjkanje ledvične energije. Je simbol strahu in predstavlja spolno šibkost. 

Najbolj značilna sprememba pri pomanjkanju ledvičnega qija je linea nigra. Temna črta, ki se pojavi pri nosečnicah. Nosečnice namreč dovajajo ledvični qi otroku. 


Energija: JIN


Energija jin je pasivna energija, ki simbolizira počitek, zaviranje rasti, temo, neaktivnost. 

Edini način, da v celoti užijemo zimo je, da se ji predamo in spoznamo, kaj nam lahko ponudi. 

 

Pozimi je narava zamrznjena in mrtva. V tej globoki mirnosti narave nas zima poziva, da pogledamo v svoje globine, 

da se ponovno povežemo s svojim notranjim bitom. Pozimi so vse naše energije poklicane, da preučijo globine našega bitja in se telo tako kot seme pripravi na metamorfozo in vstop v pomlad.  

Pomembno je, da se umirimo, da ne razpršujemo energije jang in naredimo zaloge energije jin v telesu. 


Element voda

Voda je najbolj jin od vseh petih elementov. Organski sistem, povezan z vodo, so ledvica in sečni mehur. 

 

S staranjem izgubljamo vodo in naša telesa se začnejo sušiti. Naše kosti in lasje postanejo bolj krhki, koža izgubi elastičnost, možgani postopoma izgubljajo prožnost. Čeprav tradicionalna kitajska medicina priznava ins prejema te spremembe, nam ponuja številna umska, fizična in prehranska orodja, s katerimi lahko pomagamo zaustaviti napredovanje očitno neizogibnega, saj ponuja načine za povišanje vodnih rezerv.

Polni organ ledvica

Ledvica so po tradicionalni kitajski medicini skladišče vitalne esence. Ledvična energija obnavlja sistem in loči čiste vidike vode od nečiste. Kontaminirani deli vode se prenašajo v sečni mehur za shranjevanje in izločanje, čisti deli pa se spremenijo v meglico, ki prosto kroži po telesu. Ta akcija pošilja toplino in energijo v vsako celico v telesu. 

Metaforično gledano ledvica zagotavljajo gonilno energijo telesa in odločno moč volje, potrebno za premagovanje ovir in motivacijo za dosego naših ciljev v življenju.  

 

V zahodni medicini vemo, da ledvice uravnavajo metabolizem vode in stabilizirajo srce in krvni tlak. Po tradicionalni kitajski medicini je energija ledvic odgovorna tudi za zdrave zobe, kosti in kostni mozeg. Možgani in hrbtenjača so po tradicionalni kitajski medicini podaljški kostnega mozga, zato ledvica nadzorujejo inteligenco, razum, dojemanje in spomin.


Čustvo strahu

Čustvo povezano z vodnim elementom je strah. Na zdrav način je strah čustvo, ki nas usmerja, da ostajamo pozorni na svojo okolico in situacijo. Ko nas konstruktivni strah sooči z nevarnostjo, nas lahko vodi s sporočilom previdnosti in zadržanosti ter nas napolni z občutkom pripravljenosti in poguma, da se soočimo s kakršno koli situacijo. 

 

Ko telo ni v ravnovesju, postane strah ovira pri gibanju. Lahko se pokaže kot kronična tesnoba ali intenzivna fobija, vendar v obeh primerih pogosto pomeni pomanjkanje energije vode in ustrezno pomanjkanje ozemljitve, zaradi česar se energija ujame v prsi. 

 

Fiziološko gledano strah poveča proizvodnjo adrenalina, kar pospeši srčni utrip; začnemo se opotekati, mišice se zategujejo in zadržujemo dih. 

 

Tradicionalna kitajska medicina pravi, da presežek strahu škoduje ledvični energiji, medtem ko motnja v delovanju ledvične energije še dodatno poveča naš strah. 

 

Ledvični qi do četrtega hormonskega obdobja (pri ženskah je to do 28. leta, pri moških do 32. leta) raste, nato postopoma upada. V kolikor je v otroštvu prisotno psihično in/ali fizično nasilje, se pri otroku ledvični qi ne razvije v popolnosti. Zaradi tega imajo posamezniki, ki so bili izpostavljeni nasilju v otroštvu veliko večje možnosti za razvoj bolezni v odraslem obdobju. 


NASVETI

ČAS ZASE

Vzemite si čas samo zase. V tem času si privoščite nekaj kar vas sprosti in osreči. Lahko je to šport, umetnost, branje knjige, obisk gledališča, sprehod ali kaj tretjega. Pomembno je, da bi imeli čas zase vsaj dva krat tedensko po 30 minut.

SPREJEMANJE SAMEGA SEBE

Vsi ljudje imamo strahove. Nekateri lažje rešljive, drugi težje. Odvisno tudi od dolžine trajanja čustvene težave. Pomembno je, da se s strahovi soočimo. Najprej manjšimi, potem ko smo pripravljeni tudi z večjimi. Pri težje rešljivih težavah si najdite strokovno pomoč, ki vas bo vodila skozi reševanje.

 

PRISLUHNITE SI

Vzemite si čas za poslušanje in napolnitev energijskih zalog. Prisluhnite svojemu telesu. To je čas sprejemanja, ne početja. Bodi potrpežljivi. Naredite načrt za prihodnje leto, zapisujte svoje ideje, načrte, misli, sanje. Zima ni čas za analize, ampak zato da se spoznamo, prisluhnemo in umirimo. Negujte ideje in upanja, vendar jim dovolite, da rastejo in se razvijajo znotraj vas tiho in naravno, tako kot rastejo rastline.  

PREHRANA 

Pozimi se tako kot jeseni, ko je v ospredju jin energija svetuje uživanje čim več tople hrane. Prehrana naj bo sestavljena iz koreninske zelenjave, polnozrnatih žitaric, mesa. V kolikor ste vegan užijte več fižola in oreščkov. 

TOPLOTA

Ko je zunaj hladno je pomembno, da se grejemo. S hrano in oblačili. Poskrbite, da ste toplo oblečeni in da imate zaščiten predel ramen in vratu. Na tem predelu so namreč točke, skozi katere vstopa veter, zato je pomembno, da jih zaščitimo. 

 

Kljub hladu zunaj, si vsak dan privoščite 20-30 minut sprehoda. 


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.    

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.    info@hisatkm.si
 070 221 221