PARALIZA OBRAZNEGA ŽIVCA in TRIGEMINALNA NEVRALGIJA

Bolezni paraliza obraznega živca (v 75% je to Bellova paraliza) in trigeminalna nevralgija zaradi podobnih simptomov pogosto zamenjujemo. Vzrok prve je virusna okužba, medtem ko je vzrok druge poškodba zunanje ovojnice živca.


PARALIZA OBRAZNEGA ŽIVCA 

75% paraliz obraza povzroči Bellova paraliza. Bellova paraliza je vnetje obraznega živce in najpogostejša vrsta obrazne paralize, za katero je značilna izguba gibanja mišic ene strani obraza (zelo redko prizadene obe strani obraza). 

 

Pogosti simptomi:

Povešena ena stran obraza, težave z zapiranjem enega očesa in posledično presuho oko, nezmožnost premikanja ene strani obraza, občutenje otrplosti, togosti, nezmožnost nadziranja uhajanja sline, hrane, pijače iz ust, izguba okusa, izguba sluha. 

 

Bellova paraliza je posledica virusnega napada na obrazni živec. Najpogosteje gre za virus Herpes Simplex-1. Pri 20% bolnikov pride do trajne deformacije. Več kot je prisotnih simptomov, manjša je verjetnost popolne ozdravitve brez dodatnih terapij.  


TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Po tradicionalni kitajski medicini je vzrok za nastanek Bellove paralize vdor vetra v telo. Navadno je posledica drastičnih sprememb zunanje temperature. Najpogostejša vzroka sta uporaba klime poleti in hiter prehod na zunanje vroče okolje, pozimi kopanje v zunanjem termalnem bazenu (visoke temperature) v kombinaciji s hladnim zrakom (po možnosti mokra glava), stanje na prepihu dalj časa ipd. S povečano uporabo klimatskih naprav se povišuje tudi število posameznikov z Bellovo paralizo.  

 

Najučinkovitejša terapija pri Bellovi paralizi (ali drugih paralizah obraza) je akupunktura. Prej kot se začne izvajati, več je možnosti za popolno okrevanje. Najbolje je, da se začne izvajati takoj. Na začetku terapije potekajo vsak dan (približno dva tedna), potem vsak drug dan (približno dva tedna) in nato postopoma na daljše časovno obdobje. Pri težjih obolenjih se poleg akupunkture predpiše tudi jemanje zeliščnih prehranskih dopolnil. 


TRIGEMINALNA NEVRALGIJA 

Za trigeminalno nevralgijo so značilni nenadni napadi kratke, zbadajoče bolečine v zgornjem, srednjem in/ali spodnjem delu obraza, odvisno od tega, kateri izmed treh živcev je poškodovan. Poškodba živca se pogosteje pojavlja po 50. letu in po statistikah ženske pogosteje zbolijo za to boleznijo.  

 

Točnega vzroka nastanka bolezni še ni. Sklepajo, da bi lahko šlo za izgubo zaščitne mielinske plasti (zaščitna prevleka) okoli živca. Zaradi tega pride do prenosa sporočil o bolečini. 

 

Izgubo mielinske plasti lahko povzročijo tumorji, multipla skleroza, poškodbe živca, pritisk žil ali arterije ali zgolj staranje.  

 

Trigeminalna nevralgija je eno najbolj bolečih stanj nevralgije. Napadi bolečine trajajo od nekaj sekund do nekje dveh minut. So zelo intenzivni. Zbadajoča in zelo ostra bolečina, podobna bolečini zoba, kadar je prizadet živec. Dalj časa trajajoča bolečina lahko vodi v tresavico obraza. 

 

Napad bolečine se zgodi spontano in ga posameznik ne more predvidevati. Pogosti sprožilci napada so dotikanje obraza, govorjenje, prehranjevanje, pitje, ščetkanje zob, česanje las, poljubljanje, umivanje. 

Med napadom posameznik navadno ostane miren, saj mu dodatni premiki obraza povzročajo hujšo bolečino. S časom, ko bolezen napreduje se napadi bolečine pojavljajo pogosteje.  


TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA 

Najuspešnejša terapija, ki zdravi trigeminalno nevralgijo je kombinacija akupunkture in zeliščnih prehranskih dopolnil. 

Posameznik se mora v času zdravljenja izogibati alkoholu, kavi, čokoladi in čiliju, saj ta živila dodatno krepijo vnetje v telesu. Posameznikom se po diagnostičnem pregledu predpiše individualna terapija: število terapij akupunkture in časovni razmak med njimi, zeliščna prehranska dopolnila in dieta.  Tradicionalna kitajska medicina posamezniku v prvi fazi zdravljenja omogoči življenje brez bolečine, nato pa je potrebno še urediti neravnovesje v telesu, zaradi katerega je prišlo do bolezni. 


 In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.



info@hisatkm.si
 070 221 221