IDEJE ZA JEDILNIK

pomlad

 Jetra so glavno središče za nevtraliziranje okoljskih toksinov in primarni organ za pripravo hranil za prevoz skozi krvni obtok. Žolč pomaga prebaviti maščobe, ki so bistvenega pomena za zdravo kožo, živce in žleze. Prav tako odpravlja nekatere toksine.Uravnovešeno delovanje jeter vzpostavi nemoten in pomirjujoč tok energije qi skozi telo in um, tako posameznik ne občuti stresa in napetosti. 

 

Lesna energija pomladi nam omogoča, da načrtujemo, ustvarjamo, organiziramo in sprejemamo odločitve in

ukrepe. To je tisto, zaradi česar je pomlad pravi čas za ustvarjanje pozitivne spremembe v našem življenju, odnosih in delu. Odstranite vaše stare slabe navade, saj je pomlad je čas, da se usmerimo malo višje in naredimo prve korake k zastavljenim ciljem. 


ZAJTRK

Prosena kaša.

Pečena ali kuhana jajca.

Kuhani kosmiči v mleku ali rastlinskem napitku.

Popečen kruhek z marmelado ali medom.

Kuhan riž v mleku ali rastlinskem napitku.6. Rižev narastek (riž lahko zamenjate s stročnicami z našega področja).  

 

*Vse kuhane jedi si lahko pripravite vnaprej (razen pečenih jajc) in jih naslednji dan samo pogrejete.


KOSILO

Prepražite čebulo, dodate por, kodrolistni ohrovt, zalijete z domačimi pelati.

Prepražite čebulo, dodate por, korenček in na koščke narezanega piščanca.

Prepražite rdeče zelje, kalčke, gobe in ohrovt.

Prepražite brstični ohrovt in sezamova semena.

Pokuhajte špinačo, jo prepražite na česnu in dodajte malo mleka ali rastlinskega mlečnega napitka.

Dušite na koščke narezano jagnjetino ali govedino in kislo repo, na koncu dodate ajdovo kašo. 

Spečete goveji zrezek in v naravni omaki pokuhate grah. 

V pečici spečete ribo in na koščke narezan krompir ter poljubno zeleno zelenjavo.

Prepražite čebulo, po želji izbrano zeleno zelenjavo orehe.

Jedi na žlico (lahko jih vnaprej pripravite). 

 

*Pri vseh receptih lahko meso nadomestite s sojinimi izdelki ali ga ne uporabite. V primeru, da boste omake delali brez mesa in ste vegani ali vegetarijanci si na koncu po jedi polijte jedilno žlico hladno stiskanega ričkovega olja, da zadostite dnevnim količinam omega 3 in 6 maščob.  

 

*Pri vseh omakah lahko dodajate poljubne priloge: ajdova kaša, prosena kaša, črni riž, ječmen, amarant, bulgur, kus kus, testenine itd. (bolje je, če izbirate lokalne stročnice).

 

Dodatno lahko popestrite okus, če prilogi pri kuhi dodate črno ali rdečo lečo, mungo fižol, navaden fižol, sojo ali katero koli stročnico. 


VEČERJA

Za večerjo si privoščite zelenjavno ali mesno juho. Zelenjavne juhe lahko skuhate na jušni osnovi ali naredite kremno s krompirjem ali mlekom oz. rastlinskim napitkom. Na voljo je veliko možnosti –

česnova juha, juha s kodrolistnim ohrovtom, ohrovtova juha, juha iz muškatne buče, špinačna juha, kolerabna juha, porova juha, zeljna juha… Seveda se lahko

odločite tudi za kombinacijo več zelenjave.  

Pri piščančji juhi lahko za popestritev poskusite v servirano juho dodati malo žličko sojine omake (op. v tem

primeru mora biti juha manj slana) in drobljene popražene lešnike.  Juhe si lahko pripravite vnaprej in jih imate v skrinji (pri kremnih juhah si pripravite samo osnovo). 


MALICA

Za malico si privoščite kompot, jabolko ali suho sadje (naj bo sušeno brez sladkorja).  Za slan prigrizek na kolobarje narezan popečen sladki krompir ali popečeno čičeriko (op. najprej jo skuhajte, nato popecite v pečici in po želji začinite).  

NAPITKI

Svetovano je uživanje ingverjevega čaja. Na 1 liter vode narežite približno 3 cm olupljene ingverjeve korenine, vrete 10 min in precedite. Za izboljšanje okusa lahko dodate sok limone in žličko medu. Ingverjev čaj lahko uživate preko celotnega dneva.  

 

Vsa pijača, ki jo boste uživali naj bo topla in ne direktno iz hladilnika.  V primeru, da imate težave s spanjem,

glavoboli, vrtoglavicami, tinitusom ipd. iz prehrane odstranite kavo, alkohol, čokolado in pekoče začimbe. Kavo lahko nadomestite s črnim čajem.  

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.  

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. 



info@hisatkm.si
 070 221 221