Pokličite nas 070 221 221

Ulica Goce Delčeva 1, Ljubljana

PARKINSONOVA BOLEZEN 

Parkinsonova bolezen je kronična napredujoča nevrodegenerativna bolezen, 

ki prizadene predvsem telesno gibanje in bolnika postopoma onesposobi za samostojno življenje. 

 

Za bolezen je značilno, da se v telesu ne proizvaja dovolj dopamina, kar se pri bolniku kaže v upočasnjeni gibljivosti, v povečanem mišičnem tonusu, značilnem ritmičnem tremorju (tresenje v mirovanju) in motnjah

telesne drže. 

Ob napredku bolezni lahko pride do popolne nezmožnosti gibanja. 

 

Posledično se pojavijo simptomi nespečnosti, težave v zaznavanju in čustvovanju, duševne bolezni. 

Bolezenski znaki se pojavijo postopoma. Najprej na eni roki, sčasoma pa prizadenejo celotno telo. 

Kadar vzrok za nastanek bolezni ni znan, govorimo o idiopatski parkinsonovi bolezni. 

 

Ko pa je vzrok znan (najpogosteje genska mutacija, poškodba možganov, zastrupitev s toksini, stranski učinek jemanja nekaterih zdravil, po virusu encefalitisu), govorimo o parkinsonizmu ali parkinsonskem sindromu. 

 

Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša degenerativna bolezen. Pogosteje se pojavlja pri starejših ljudeh. 

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA 

 

Tradicionalna kitajska medicina tako kot zahodna

Parkinsonove bolezni ne more pozdraviti. Uspešno pa lajša njene simptome in upočasnjuje napredek bolezni. 

Prej kot bolnik pride, več lahko od terapij pričakuje. 

 

Pri Parkinsonovo bolezni gre navadno za oslabljen vranični jang in ledvični jang. Zaradi tega, telo ni sposobno proizvajati zadostne količine dopamina.

 

Simptome Parkinsonove bolezni tradicionalna kitajska

medicina lajša s terapijo akupunkture in zeliščnimi prehranskimi dopolnili. 

 

Na začetku je potrebno terapijo akupunkture delati en tedensko, nato na daljše časovno obdobje (10-14 dni).

PREHRANA

 

Pri prehrani je preventivno potrebno paziti, da je uravnotežena in ne obremeni vranice. Vranica ima nalogo, da zaužito hrano segreje na temperaturo telesa in nato prične njen razkroj. Za hladno in surovo hrano torej potrebuje več energije. 

 

Vranico obremeni preveč surovega sadja in zelenjave. Bolniki s Parkinsonovo boleznijo se morajo torej izogibati svežemu sadju, razen jabolkom, sveži zelenjavi, zelenemu čaju in jogurtu, kefirju, kislemu mleku in kisli smetani iz kravjega mleka, vse omenjene mlečne izdelke lahko uživajo iz kozjega mleka.

Več je potrebno uživati živila, ki krepijo vranico: 

 

  • žitarice, predvsem ječmen in proso 

(lahko pa tudi vse ostale ajda, amarant, kamut, koruza, kvinoja, oves, pira, riž, rž, sirek),

        

  • stročnice 

(čičerika, črni fožol, grah, lima fižol, mungo fižol, navadna leča, rdeči fižol, soja, stročji fižol),

      

  • oreščke in semena 

(arašide, bučna semena, indijske oreščke, konopljina semena, lešnike, orehe, sezam, sončnična semena),

      

  • hladno stiskana olja (konopljino, ričkovo/totrovo in bučno). 

 

Hrano in pijačo uživajte toplo, najmanj na sobni temperaturi.