SLADKORNA BOLEZEN

Sladkorna bolezen je kronična motnja v presnovi. Celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina oz. telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. Inzulin je poglavitni hormon za uravnavanje prenosa glukoze iz krvi v večino celic v telesu, predvsem v jetra, mišice in v maščobno tkivo. Zato pomanjkanje inzulina ali neobčutljivost receptorjev nanj igra osrednjo vlogo pri vseh oblikah sladkorne bolezni. Inzulin sproščajo v kri celice, ki se nahajajo v trebušni slinavki, običajno po obroku, kot odgovor na naraščajoče ravni glukoze v krvi. 

 

Če inzulina ni dovolj, če se celice slabo odzivajo na inzulin ali če je inzulin sam okvarjen, potem se glukoza ne bo pravilno absorbirala v telesnih celicah, ki jo potrebujejo, in se ne bo ustrezno shranjevala v jetrih in mišicah. Če se koncentracija glukoze v krvi zadržuje na visoki ravni dalj časa, bodo ledvice dosegle prag resorpcije in glukoza se bo izločala z urinom.


Tipični klinični znaki za nastanek sladkorne bolezni so:

 pogosto uriniranje, čezmerna žeja, večja lakota, hujšanje, utrujenost, zamegljen vid, pogoste okužbe, težave z zbranostjo (pomanjkanje koncentracije), mravljinčenje v dlaneh ali stopalih, počasno celjenje ran, bruhanje, bolečine v trebuhu.

TIPI SLADKORNE BOLEZNI

Sladkorna bolezen tipa 1

Je posledica nezmožnosti trebušne slinavke, da bi ustvarjala dovolj inzulina. Navadno se pojavi nenadoma, z izrazitimi simptomi. V večini prizadene otroke in mlajše odrasle. 

Sladkorna bolezen tipa 2

Trebušna slinavka ne izdeluje dovolj inzulina, hkrati pa telo inzulina ne uporablja učinkovito. Več kot 90% bolnikov s sladkorno boleznijo ima sladkorno bolezen tipa 2. Vzroki za razvoj bolezni so lahko: genetika, prekomerna telesna teža, premalo gibanja. 

Nosečniška sladkorna bolezen

Pojavlja se kot visoka raven krvnega sladkorja pri nosečnicah brez anamneze sladkorne bolezni. 

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Po tradicionalni kitajski medicini so trije vzroki za nastanek sladkorne bolezni. Oslabljeno delovanje pljučnega jina, oslabljeno delovanje želodčnega jina in oslabljeno delovanje ledvičnega jina.

Oslabljen pljučni jin

Pljuča igrajo pomembno vlogo pri transportu in distribuciji tekočin po telesu. Prekomerna vročina v pljučih (oslabljen pljučni jin) lahko povzroči, da se telesne tekočine samo izločajo in ne absorbirajo. To lahko povzroči pogostost uriniranja, žejo in prekomerno pitje.

Oslabljen želodčni jin

Želodec je odgovoren za predelavo hrane in pijače. Ko zaužijemo hrano in pijačo, jo želodec in vranica segrejeta na temperaturo telesa in na to začneta razkroj hrane in pijače ter absorbcijo hranil. Neuravnotežena prehrana povzroči slabše delovanje želodca. Pomembno je, da uživamo lokalna in sezonska živila. V pomladnih in poletnih mesecih je lahko več hladne in surove hrane, medtem ko je jeseni in pozimi priporočljivo uživanje pretežno toplih obrokov. Poleg predelane hrane, sladkarij, čipsov ipd. je za želodec slabo uživanje npr. solate preko celega leta. Pomladi in poleti se jo lahko uživa, medtem ko pozimi ni priporočljiva. Zaradi slabšega delovanja želodca, pride do hitrejše presnove. To povzroči slabšo absorbcijo hranil v telo in posledično lakoto. 

Oslabljen ledvični jin

Ledvica igrajo pomembno vodo pri shranjevanju in ločevanju vode. Ledvica imajo nalogo, da ločijo slabe snovi, ki jih izločimo z urinom in tekočino, ki jo telo lahko ponovno uporabi. Kadar so v oslabljenem delovanju gre prevelika količina vode v odpad – pogosto uriniranje, velika količina urina in urin s sledovi sladkorja. 

Tradicionalna kitajska medicina sladkorno bolezen zdravi s terapijo akupunkture in zeliščnimi prehranskimi dopolnili.  Pri prehrani se je potrebno izogibati živil, ki krepijo vroče delovanje, to so kava, alkohol, čokolada in čili.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.


info@hisatkm.si
 070 221 221