TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA in VEGANSTVO 

Veganstvo je filozofija in način življenja, ki stremi k izključevanju vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali za hrano, oblačila ali katerikoli drugi namen, hkrati pa promovira razvoj in uporabo “brez-živalskih” (oz.“animal-free”) alternativ v dobro ljudi, živali in okolja.  

Veganstvo je predvsem zaradi masovno proizvodnje in s tem izkoriščanja živali v modernem svetu v porastu. S porastom veganstva so se seveda začela tudi vprašanja ali je to zdravo in ali je primerno za posameznika. 

 

Objava v časopisu Delo o Virpi Mikkonen je spodbudila nastanek tega članka. 

 

Za razumevanje pogleda tradicionalne kitajske medicine na veganstvo, se moramo najprej posvetiti osnovnim pojmom tradicionalne kitajske medicine. 


LEDVIČNI JING

Jing je eden najpomembnejših konceptov v tradicionalni kitajski medicini. Je bistvo življenja, snov, ki neguje, poganja in ohlaja telo. 

Jing se nahaja v ledvicah, ki veljajo za najpomembnejši vitalni organ po tradicionalni kitajski medicini, saj predstavljajo življenjsko energijo. Ledvični qi prva štiri hormonska obdobja raste (pri ženskah se hormonska obdobja menjajo na 7 let, pri moških na 8 let), nato postopoma upada vse do menopavze oz. andropavze. 

 

Jing je močna snov, ki tvori bistvo, kdo in kaj smo, to je primarna energija našega življenja. Je globoka temeljna energetska zaloga telesa in ta energija je tista, ki določa končno vitalnost in količino ter kakovost življenja. 

 

Jing je dragocen, je "zaklad"posameznika, ki ga je treba nahraniti, zaščititi in ohraniti.V zahodnem svetu jing enačijo z DNK zapisom. Ledvični jing je gorivo duhovnosti, spiritualnosti in spolnosti.  


KAJ SE DOGAJA V TELESU, V PRIMERU VEGANSKEGA PREHRANJEVANJA?

Meso in izdelki živalskega izvora na telo delujejo toplo in vroče. Torej telo segrevajo. V našem podnebju telo jeseni in pozimi potrebuje segrevanje, pomladi in poleti, ko so temperature višje ohlajanje.  Naši predniki so se prehranjevali temu primerno. Torej pomladi in poleti je bilo na krožnikih več zelenjave, sadja, žitaric, kar je sezonsko ponujal vrt, medtem ko so v zimskem času jedli hrano zabeljeno z živalskimi maščobami, več mesa in termično

obdelano skladiščeno zelenjavo. 

 

Veganski način prehranjevanja telo ohlaja, kar je predvsem problem v jesenskih in zimskih mesecih. V zdravem telesu je 30% majhnih belih krvničk, ki se nahajajo v krvi in 70% velikih, ki sestavljajo organe. Z napačnim veganskim načinom prehranjevanja pride do tega, da se odstotek majhnih in velikih belih krvničk obrne. 

To prizadene delovanje jetrnega jina in s tem se podre imunski sistem.

 

Slab imunski sistem predstavlja osnovo za razvitje neobičajnih alergij in ponavljajočih se obolenj, prehladov. 

 

Posamezniki, ki se prehranjujejo vegansko so bolj umirjeni, imajo počasnejše gibanje telesa in imajo navadno manj močnih čustev jeze, veselja itn. Jing je esenca, ki je kot omenjeno gorivo duhovnosti, spiritualnosti in spolnosti.  Veganom, ki imajo redne spolne odnose, zato zmanjka energije za močna čustva.

Ravno s tem razlogom se duhovnim vodjem (menihi, duhovniki itn.) prepoveduje spolnost,  da lahko vso energijo usmerijo v duhovnost. 


VEGANSTVO IN TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA DA ali NE

Tradicionalna kitajska medicina podpira tako veganstvo kot tudi vsestransko prehranjevanje. 

Odločitev je posameznikova. 

Zelo pomembno pa je, da se veganskega prehranjevanja pravilno lotite. 

 

Bistvo je, da se prepreči ohlajanje telesa. Živila, ki toplo delujejo na telo so termično obdelana živila. Potrebno se je izogibati (oz. čim manj uživati) surovemu sadju (razen jabolkom) in surovi zelenjavi ter zelenemu čaju. V prehrani je pomembno, da se vsak dan uporabljajo hladno stiskana olja. Hladno stiskana olja, ki

krepijo ledvični jing so kokosovo olje in bučno olje. Hladno stiskano konopljino in ričkovo olje je potrebno uvrstiti v prehrano, da zadostite potrebam omega 3 in omega 6. Pomembno je, da v telo vnesete dovolj proteinov – stročnice. Veganskega načina prehranjevanja se veliko krat zamenjujte s presnim prehranjevanjem, 

le to telo preveč ohladi. 

 

Veganski način prehranjevanja ni škodljiv, če ga živite premišljeno. Kljub temu, pa svetujemo preventivni

pregled pri zdravniku tradicionalne kitajske medicine, da lahko ustrezno reagirate še preden pride do morebitnih simptomov bolezni. 


In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. 


info@hisatkm.si
 070 221 221