ZELIŠČNA MEDICINA 

Zeliščna medicina je najstarejša in največja veja tradicionalne kitajske medicine. Enako kot ostale terapije je tudi za predpisovanje zelišč potreben dober diagnostični pregled. Zelišča morajo namreč biti predpisana tako, da zdravijo vzroke bolezni in ne njihove simptome, kar se je v zadnjih letih razširilo v zahodnem svetu. Pomembna je tudi kombinacija zelišč. Zelišča imajo energetski vpliv na telo (mrzlo, hladno, nevtralno, toplo in vroče), pomemben pa je tudi okus zelišča (grenek, kisel, sladek, pekoč in slan). Kombinacija različnih kitajskih zelišč, ki jih danes ponujajo kot super živila se zato lahko izključuje.

Zdravnik tradicionalne kitajske medicine glede na postavljeno diagnozo sestavi zdravljenje pacientu. To zdravljenje kot podporo tehnikam, ki jih zdravnik tradicionalne kitajske medicine izvaja v ordinaciji vsebuje tudi zeliščno medicino. Obstajajo standardizirane formule, ki večini bolezenskim stanjem ustrezajo, določenim (težje oblike kroničnih bolezni) pa zdravnik tradicionalne kitajske medicine predpiše individualen recept. Zaradi lažjega uživanja standardizirane formule ponujamo v obliki tablet ali granul. 

Med kitajska zelišča spadajo rastline, živali in minerali. Največji del zavzemajo različni deli rastlin – korenine, gomolji, stebla, cvetovi, lubje, listi, občasno so dodani tudi minerali. V Evropi je strog protokol glede živalskih delov, ki so se v preteklosti bolj pogosto uporabljala v tradicionalni kitajski medicini. Še vedno pa je del nekaterih formul lahko živalski – npr. piščanec, lupine ostrig ipd. V primeru veganstva ali vegetarijanstva vas zato prosimo, da nas posebej obvestite, da lahko prilagodimo formule. Številna zelišča, ki se uporabljajo v zeliščni medicini so običajne začimbe in plodovi – goji jagode, cimet ipd. 

Prednost zeliščne medicine tradicionalne kitajske medicine je, da so sestavine naravnega izvora in ne vsebujejo kemijskih formul. 


info@hisatkm.si
 070 221 221