Pokličite nas 070 221 221

Ulica Goce Delčeva 1, Ljubljana

Zeliščna medicina je najstarejša in največja veja TKM. Enako kot ostale terapije je tudi za predpisovanje zelišč potreben dober diagnostični pregled. Zelišča morajo namreč biti predpisana tako, da zdravijo vzroke bolezni in ne njihove simptome, kar se je v zadnjih letih razširilo v zahodnem svetu. Pomembna je tudi kombinacija zelišč. Zelišča imajo energetski vpliv na telo (mrzlo, hladno, nevtralno, toplo in vroče), pomemben pa je tudi okus zelišča (grenek, kisel, sladek, pekoč in slan). Kombinacija različnih kitajskih zelišč, ki jih danes ponujajo kot super živila se zato lahko izključuje.

Zdravnik TKM glede na postavljeno diagnozo sestavi zdravljenje pacientu. To zdravljenje lahko kot podporo tehnikam, ki jih zdravnik TKM izvaja v ordinaciji vsebuje tudi zeliščno medicino. Obstajajo standardizirane formule, ki večini bolezenskim stanjem

ustrezajo, določenim (težje oblike kroničnih bolezni) pa zdravnik TKM predpiše individualen recept. Zaradi lažjega uživanja standardizirane formule ponujamo v obliki tablet ali granul. 

Med kitajska zelišča spadajo rastline, živali in minerali. Največji del zavzemajo različni deli rastlin – korenine, gomolji, stebla, cvetovi, lubje, listi, občasno so dodani tudi minerali. V Evropi je strog protokol glede živalskih delov, ki so se v preteklosti bolj pogosto uporabljala v TKM. Še vedno pa je del nekaterih formul lahko živalski – npr. piščančen, lupine ostrig ipd. V primeru veganstva ali vegetarijanstva vas zato prosimo, da nas posebej obvestite, da lahko prilagodimo formule. Številna zelišča, ki se uporabljajo v zeliščni medicini so običajne začimbe in plodovi – goji jagode, cimet ipd. 

Prednost zeliščne medicine TKM je, da so sestavine naravnega izvora in ne vsebujejo kemijskih formul.