NOSEČNOST

tretje trimesečje

Tretje trimesečje poteka od 28. tedna do rojstva otroka. 

 

Obrazne poteze otroka postajajo bolj izrazite, lahko mu začnejo rasti lasje, trepalnice in obrvi.

Notranji organi in mišice rastejo, možgani pričnejo kontrolirati dihanje. Povečuje se maščobno tkivo. Otrok je vedno bolj aktiven. Količina plodovnice se najprej poveča, nato v zadnjih treh tednih zmanjša.

 

Okoli 31. tedna se večina otrok začne obračati. Glavico že lahko premikajo levo in desno. Rast se upočasni, otrok se prične rediti. Koža postane rožnata in gladka, zrastejo nohti na rokah in nogah. 

Kosti se popolnoma formirajo, edino kosti glavice še niso spojene.

 

V zadnjem mesecu otrok izpopolni čutila sluha in tipa. Prične tudi sanjati. Jetra, ledvica in pljuča

so razvita do te mere, da lahko novorojenček normalno funkcionira. Otrok z rokico refleksno grabi in spušča popkovino.

 

V 36. tednu je novorojenček že obravnavan kot donošen. 

Otroci, ki se rodijo pred 36. tednom so nedonošeni, po 42. tednu pa prenošeni.

 

Po 37. tednu se otrok prične spuščati v medenični kanal in je pripravljen na porod. Tradicionalna kitajska medicina v zadnjem trimesečju priporoča vsakodnevno gibanje in raznovrstno prehrano. Če je katera izmed težav prevelika, se lahko obrnete na zdravnika tradicionalne kitajske medicine, ki vam bo individualno svetoval, kaj je za vas najbolje. 

 

V zadnjem trimesečju se zdravniki tradicionalne kitajske medicine najpogosteje ukvarjajo z obratom ploda in pripravo na porod. 

 

Obrat ploda poteka ne invazivno, s pomočjo terapije akupunkture in moksibustije. Pomembno je, da pred obratom ploda pridobite ultrazvočno sliko, ki kaže na to, da popkovina ni zapletena okoli vratu. Pri obratu ploda je

pomembno tudi, koliko je nosečnica pridobila na teži. Pri nosečnicah, ki so presuhe, terapija ni učinkovita, saj otrok nima prostora za obrat.

 

Priprava na porod poteka od 34. tedna dalje. Akupunkture se izvaja en krat tedensko do poroda. Akupunktura z manipulacijo hormonalnega sistema krajša čas poroda, spodbuja naravno dozorevanje (mehčanje) materničnega vratu, naravno širjenje materničnega vratu, pomaga pri umirjenosti porodnice in s tem pomaga pri sproščenih mišicah, pomaga povečati pretok krvi v predelu medenice in maternice.  

 

 PRIPRAVA NA POROD


V zadnjem mesecu poskrbite za pripravljeno torbo za v porodnišnico. Še vedno se poskušajte čim več gibati. 

 

Ne pozabite, da je rojstvo naraven pojav, ki smo ga sposobne izvesti vse ženske. Preslišite vsa svarila sosed, prijateljic in znank, umirite se in si zaupajte, saj to zmorete!

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO. 

NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.info@hisatkm.si
 070 221 221